В първата си реч от трибуната на Народното събрание Румен Радев наблегна на растящите социални пропасти в българското общество

Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Румен Радев.

След него клетва пред Народното събрание положи новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова. 

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, патриарх Неофит, членове на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на дипломатическия корпус и други.

В пленарната зала присъстваха и 190 народни представители. 

Rumen radev i iliyana yotova predi kletvata v parlamenta

Председателят на НС Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обяви Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент.

Любопитното е, че клетвата на Радев бе изчетена от председателя на парламента Цецка Цачева, която като кандидат-президент на ГЕРБ загуби изборите на балотажа на 13 ноември 2016 г.

Първото обръщение към Народното събрание

В първата си реч пред Народното събрание Румен Радев засегна много социални теми. 

Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи - здравеопазването и образованието, заяви Радев. 

По думите му проведените реформи не са създали работещи механизми, а -ансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село. 

"В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с доплащане", коментира Радев.

"Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България", коментира държавният глава. 

Според него образованието трябва да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. 

Parvata rech na rumen radev pred parlamenta

"Резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата", заяви Радев. Той обърна внимание и на висшето образование и посочи, че местата са повече от кандидатите. 

Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми, коментира Радев.

"Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето, не само с наизустени знания а и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност. Българската наука е след недолюбваните деца на прехода. Внушението, че единствено пазарът трябва да определя нейното финансиране е плод на невежество", коментира Румен Радев. 

Според него собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. "Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизнено важни за обществото", обясни той.

"Отговорност на народните представители е да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г. Реформата на Изборния Кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши", коментира той.

По думите му трябва да се повиши отговорността на народните представители пред избирателите, да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят и остави стотици хиляди българи без политическо представителство. 

Rumen radev i iliyana yotova sled prezidentskata kletva

"Липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество", каза още ген. Радев, като тя се изразява в контраста между столицата и селата, безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. 

"Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта", заяви новоизбраният президент. По думите му правосъдието е бавно и се шири усещане за безнаказаност. 

Радев изтъкна, че според него съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание, а промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването. Той посочи, че съдебната реформа не трябва обаче да се възприема като панацея за недъзите в обществото. 

За президентските му правомощия

"Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия. Няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти", каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога, институциите, политическите сили. По думите му не политическият монопол, а диалогът с гражданското общество са гарантът. 

"Ще стимулирам обществени дебат и по важни теми и ще търся максимално съгласие при вземане на решение", заяви той и подчерта, че ще следи институциите да работят за дългосрочните интереси на страната. 

"Ще бъда президент на всички българи независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация.  Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни. Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи във външната политика и сигурността. Националната сигурност е всеобхватна система. Тя започва с външната политика, коментира той и добави, че завършва с осигуряване на сигурността на страната и осигуряването на достойнството на отделни граждани", заяви ген. Румен Радев. 

Balgarskiyat himn v ns sled prezidentskata kletva

Радев не пропусна да засегне и приоритетите си във външната политика

"Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньор, а не врагове. България днес е член на ЕС и НАТО, членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос", обясни Румен Радев. 

Според него членството почива на споделени ценности с останалите партньори. 

"Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения“, коментира новоизбраният президент. „България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността", каза още той.

Към края на речта си президента Радев даде знак и за разпускането на Народното събрание, заявявайки пред депутатите "Имате още седмица".

Вижте цялата му реч във видеото: