Известният продуцент и носител на "Оскар" Харви Уайнстийн е платил на поне осем жени през последните 30 години, за да не го съдят за сексуален тормоз. След разкритията на "Ню Йорк таймс" той беше уволнен от собствената си компания

Харви Уайнстийн е сред най-колоритните холивудски продуценти. Заедно с по-малкия си брат Боб в края на 70-те основават киностудията "Мирамакс", а след разрива им с "Дисни" през 2005 г. - собствената The Weinstein Company (TWC), която през последните години реализира и разпространява филми, номинирани за "Оскар" като "Лъв: Стъпки към дома", "Каръл", "Игра на кодове", "Филомена", "Наръчник на оптимиста", "Желязната лейди", "Моята седмица с Мерилин" плюс проектите на Куентин Тарантино ("Омразната осморка", "Джанго без окови") и актуалния "Треска за лалета", който също се очаква да е претендент в сезона на наградите.

Виж още: Кара Делевин с послание към жертвите на секстормоз

Харви е носител на "Оскар" за филма на 1998 г. "Влюбеният Шекспир". В актива му са култови заглавия като "Криминале", "секс, лъжи и видео", "Добрият Уил Хънтинг", "Бандите на Ню Йорк", тв шоуто "Топ дизайнер" (Project Runway), хитови бродуейски мюзикъли ("Продуцентите").

Виден привърженик на демократите, той е дарил близо 1,5 млн. долара за предизборните кампании на сенатори, конгресмени и кандидат-президенти, а за Хилари Клинтън организира набиране на средства в собствения си дом. Стажантка в неговата компания е била дори голямата дъщеря на семейство Обама, Малия.

Този петък, 6 октомври, обаче започна падението му - тогава в. "Ню Йорк таймс" излезе на първа страница с разследване, според което през последните три десетилетия 65-годишният днес Харви Уайнстийн е платил поне на осем жени, за да не го съдят за сексуален тормоз.

Публикацията беше последвана от още лавинообразни разкрития и в неделя ръководството на The Weinstein Company го уволни от компанията, която носи неговото име.

Виж още: Харви Уайнстийн изключен от киноакадемията, която раздава "Оскарите"

Уебстраница, озаглавена RIP Harvey ("Почивай в мир, Харви"), вече продава фланелки и анораци с надгробния камък на Уайнстийн

Сред жертвите му се споменават известни актриси като Ашли Джъд ("Целуни момичетата") и Роуз Макгауън ("Писък"), която получила от него 100 хил. долара обезщетение, а тези дни написа в "Туитър": "Жени, борете се. А вие, мъже, ни трябвате за съюзници. #бъдетесмели".

Тя така и не назовава името на филмовия магнат, който я е тормозил сексуално в зората на кариерата й. Знае се обаче, че инцидентът е станал през 1997 г. в хотелска стая по време на кинофестивала "Сънданс", когато била едва на 23.

Дами от Холивуд, тишината ви е оглушителна, коментира Роуз в по-късен туит, цитиран от "Ню Йорк таймс". Лена Дънам (сериала "Момичета"), комиците Сет Роугън и Джош Гад, Амбър Тамблин и носителката на "Оскар" Бри Ларсън ("Стая") бяха сред малкото й колеги, които реагираха веднага в платформата за микроблогове.

Според вестника, получил след публикацията десетки откази за интервюта по темата, холивудската общност е обзета от "страх, личен интерес и лицемерие". Не всеки обаче се е разболял внезапно от ларингит, отбелязва изданието - продуцентката Ейми Паскал, ексшеф на "Сони пикчърс", заявява: "Изисква се огромна смелост да разгласиш нещо такова и аз аплодирам тези жени."

След новината за уволнението му с коментари излязоха още Джулиан Мур, Джесика Частейн, Марк Ръфало, Еми Росъм, Патриша Аркет, режисьорите Джеймс Гън, Пол Фийг и Джъд Апатоу, тв водещият Джон Оливър, а актьорът Майкъл Кийтън не пропусна да направи паралел с "лидера на свободния свят" - разбирай, US президента Доналд Тръмп...

Мерил Стрийп, на чиито филми "Желязната лейди" и "У дома през август" компанията на Уайнстийн е продуцент, твърди, че не всички са знаели - и тя също е била сред тънещите в неведение.

От ляво на дясно: Джулия Робъртс, Мерил Стрийп и Марго Мартиндейл в продуцирания от Уайнстийн "У дома през август" (2013), по пиесата на Трейси Летс "Август в Оклахома"

"Позорните новини за Харви Уайнстийн ужасиха онези от нас, чиято работа той лансираше, и онези, чиито добри и достойни каузи той подкрепи. Безпомощните жени, които надигнаха глас, за да разобличат тази злоупотреба, са нашите герои...", казва най-номинираната за "Оскар" актриса в нарочно изявление и заключава:

"Поведението е непростимо, но злоупотребата с властта - позната. Всеки храбър глас, който се надига, чува се и намира отражение в нашите наблюдателни медии, в крайна сметка ще промени играта."

Видео: Речта на Мерил Стрийп на наградите "Златен глобус"

Историята с Ашли Джъд също е отпреди две десетилетия, когато Харви Уайнстийн още е женен за първата си съпруга, бивша негова асистентка, от която има три деца. Той поканил младата актриса в хотел в Бевърли хилс на "бизнес закуска", но се оказало, че трябва да се качи в стаята му. Посрещнал я по халат и я попитал иска ли масаж или предпочита да го гледа как се къпе, спомня си актрисата пред "Ню Йорк таймс".

Адвокатите на Уайнстийн се заканиха да съдят вестника за 50 млн. долара. Същевременно обаче той самият призна, че поведението му спрямо колегите е създавало доста проблеми, за което искрено се извинява - и планира да си вземе отпуск, за да се подложи на терапия.

Сред жените, пострадали от неговите посегателства, има и служителки в компанията му, на които обещавал повишение. Асистентка останала разплакана, след като шефът й поискал да му направи масаж, чисто гол. Други се оплакват, че се разхождал пред тях без дрехи.

В писмо, адресирано до други високопоставени началници в TWC, се казва, че жените в тази фирма са изложени на "токсична атмосфера".

Обичайното място за посегателствата му били луксозни хотели по цял свят. Сред последните му жертви е италианска манекенка, чието мълчание купил през 2015 г.

Разследването на "Ню Йорк таймс" стъпва върху свидетелства на потърпевши, юридически архиви, имейли и вътрешнофирмена документация. От 2007 г. насам Уайнстийн е женен за дизайнерката Джорджина Чапман, съоснователка на модна къща "Маркеса", от която има още две деца.

Десетки негови настоящи и бивши служители, от най-ниското до най-високото ниво, признават, че са знаели за поведението му, но едва неколцина от тях са се осмелили да повдигнат този въпрос. Същевременно в договорите за работа фигурира клауза, че няма да критикуват фирмата или ръководителите й по начин, който би увредил нейната "бизнес репутация" или личната репутация на който и да било служител.

Във "Фокс нюз", където в тормоз бяха обвинени консервативни икони като Бил О'Райли, жените получиха обезщетения, които се измерваха в милиони, припомнят американските медии. Повечето от жените в споразуменията с Уайнстийн обаче са получили между 80 и 150 хил. долара, твърдят запознати с хода на преговорите.

"Възмъжах през 60-те и 70-те години, когато правилата за поведение и работното място бяха различни. Тогава фирмената култура беше такава. Оттогава насам научих, че това не е извинение - в офиса или извън него. За когото и да било", се казва още в официалното изявление на Харви.

Той напомня, че преди година е заделил 5 млн. долара за основаването на фондация, която да раздава стипендии на студентки по режисура. Тя ще носи името на майка ми и аз няма да я разочаровам, заключава Уайнстийн.

В Холивуд не са изненадани от разобличаването му, напротив - някои дори изразяват учудването си, че една от публичните тайни на филмовия бизнес излиза наяве чак сега. И въпреки че не го заклеймяват масово, поне не подписват писмото в негова защита, с което той се опитва да събере подкрепа.

Същевременно редица политици от Демократическата партия започват да връщат даренията, които са получили от него - или да ги внасят в организации, отстояващи правата на жените.

Източник: По материали от "Ню Йорк таймс" и "Ентъртейнмънт уикли"