Любимият ни "Шерлок" се очаква да се завърне по телевизията едва догодина заради заетостта на актьорите - а сред новите филми, в които се снима звездата на сериала, е и "Игра на кодове"

Мнозина сочат Бенедикт Къмбърбач като фаворит за "Оскар" заради ролята на математика Алън Тюринг.

Гениалният британски учен и криптоаналитик ръководи екипа, който разшифрова кодираните съобщения на врага и по-специално машината "Енигма", като според Уинстън Чърчил допринася най-много за победата на съюзниците над нацистка Германия. Участва в разработката на ранни модели компютри, а днес е определян като баща на теоретичната информатика и изкуствения интелект.

През Втората световна Тюринг е около 30-те си години, а се самоубива през 1954-та, едва на 41, след като бива преследван като престъпник заради своята хомосексуалност и е подложен на химическа кастрация като алтернатива на затвора.

Едва преди пет години правителството на Гордън Браун поднесе официално извинение за начина, по който е бил третиран, а в края на 2013-а Тюринг бе помилван посмъртно и от кралица Елизабет Втора.

У нас биографичната драма излиза по кината от 2 януари, а преди това може да се гледа на Киномания 2014, където има една прожекция в зала 1 на НДК на 22 ноември, събота, от 20,30 ч.

Режисира норвежецът Мартен Тилдум, който ограничава сюжета до военните години. Като останалите герои от "Блечли парк" на Къмбърбач партнират Кийра Найтли, Матю Биърд, Матю Гуд, Алън Лийч, Марк Стронг, Рори Киниър, а Чарлз Данс, популярен като Тивин Ланистър от сериала "Игра на тронове", влиза в ролята на основния му опонент.