Двете актриси са заядлива майка и непокорна дъщеря в екранизацията по отличената с "Пулицър" и "Тони" пиеса от Трейси Летс, поставяна и у нас под заглавие "Август в Оклахома"

Работата си по продукцията Джулия Робъртс определя като "най-доброто филмово преживяване в живота си": "Скъсахме се от работа. Никога не съм работила толкова усърдно в живота си, а съм родила три деца", коментира през смях актрисата.

Филмът е драматична / черна комедия с участието на куп други звездни имена като Юън Макгрегър, Абигейл Бреслин, Джулиет Луис, Крис Купър, Сам Шепард, Дърмот Мълроуни, Бенедикт Къмбърбач. Те вече получиха първото си отличие като актьорски ансамбъл от Холивудските филмови награди, а Джулия Робъртс спечели приза за поддържаща женска роля.

"У дома през август" надниква в кухнята, спалнята и всички други помещения в дома на семейство Уестън, подслонил за няколко дни всички членове на фамилията. Поводът за внезапното събиране е настъпилата семейна криза, в центъра на която се вихри властната Вайълет (Мерил Стрийп). Взискателна, заядлива и винаги в настроение за обиди, тя е истинско бедствие, което роднините са избягвали години наред.

Останала без съпруг и тежко болна, Вайълет е на прага на психически и физически срив, който "децата" се чувстват длъжни да предотвратят. Семейният съвет, събрал се в Оклахома, обаче поставя началото на истинско военно положение, в което Уестънови ще докажат, че когато на "фронта" има роднини, враговете са напълно излишни.

Сред продуцентите, освен Харви Уайнстайн, са отличените с "Оскар 2013" за "Арго" Джордж Клуни и Грант Хеслов. Режисьор е Джон Уелс, автор на сценария - самият драматург.

Някои вече предричат поредната кандидатура за "Оскар" на Мерил Стрийп, която е най-номинираният актьор в историята на академичните статуетки. По кината у нас от 24 януари 2014 г.

Припомнете си с кратък трейлър и постановката на Ясен Пеянков в Народния театър "Иван Вазов" със Стоян Алексиев, Бойка Велкова, Радена Вълканова, Валентин Ганев, Яна Титова, Рени Врангова, Параскева Джукелова, Албена Колева, Валентин Танев, Ана Пападопулу, Теодор Елмазов.