Екранизацията по едноименния роман на Ема Донахю е "изключително важно да бъде видяна", напомниха от София филм фест, които са го включили в програмата на 20-ото си издание

"Стая" на Лени Ейбрахамсън е един от най-добрите филми на 2015 г. според мнозина критици по цял свят, като получи признанието и на американската киноакадемия с четири номинации за "Оскар": за адаптирания сценарий на Ема Донахю (по нейния едноименен роман, издаден и у нас), главна женска роля (Бри Ларсън, която тази седмица спечели "Златен глобус" за драматична актриса), режисьор и най-добър филм. 

Носител на наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава, "Стая" има в актива си над 50 отличия и почти 100 номинации само в рамките на миналата есен. Затова на София филм фест 2016 го показват в тематичната секция "Големите награди".

Публиката у нас познава талантливия ирландски режисьор още от 2005 г., когато неговият пълнометражен дебют "Адам и Пол" получи Голямата награда на СФФ. Смята се, че именно от София Лени Ейбрахамсън започва пътя си към световната слава.

Със "Стая" той превръща книгата на Донахю в завладяващ, честен и предизвикателен филм. Сред звездите му, освен Бри Ларсън, е и младият дебютант Джейкъб Трембли.

Двамата играят майка и син, които трябва да се адаптират към външния свят след дългогодишно затворничество в една стая. Драстичната промяна в живота им е разказана през погледа на петгодишното дете по начин, който кара публиката да не откъсва очи от екрана...

Родителите на порасналата тийнейджърка, която е била отвлечена, държана в плен години наред и забременява от похитителя си, се играят от Джоан Алън и Уилям Мейси.