Първо е описана в автобиографична книга, а сега е превърната във филма Lion ("Лъв: Стъпки към дома"), номиниран за шест награди "Оскар"

Сред заглавията, които тази година се надяват на "Оскар" за филм на годината, е и Lion, вдъхновен от невероятната действителна история на Сару Брайърли.

Биографичната драма излиза по кината у нас този петък 17 февруари, десетина дни преди церемонията, където големият фаворит е мюзикълът La La Land. Българското й заглавие е "Лъв: Стъпки към дома".

Освен за филм на годината, тя получи номинации в категориите за адаптиран сценарий, операторско майсторство, музика и поддържаща женска и мъжка роля - за носителката на "Оскар" Никол Кидман ("Часовете") и Дев Пател от филма на 2008 г. "Беднякът милионер", който в края на миналата седмица получи в Лондон наградата БАФТА като поддържащ актьор.

Биографичният бестселър на Сару Брайърли A Long Way Home е вдъхновен от истинската история на автора. Когато е едва на петгодишна възраст, Сару (игран от малкия Съни Павар) се озовава във влак, който пътува два дни през цяла Индия, отдалечавайки го на хиляди километри от дома и семейството му...

Той трябва да се научи да оцелява сам в Колката (както е новото име на Калкута от 2001 г. насам), преди да бъде осиновен от бездетна семейна двойка от Австралия - в която се превъплъщават Кидман и Дейвид Уенъм, популярен като Фарамир от "Властелинът на пръстените".

Четвърт век по-късно, разполагащ с едва шепа спомени, непоколебима решителност и революционната технология Google Earth - и подпомогнат от приятелката си (Руни Мара), Сару решава да намери изгубеното си семейство и най-накрая да се завърне в своя роден дом...

Според мен това е филм за силата на майките, без значение дали биологични или приемни - и за нуждата от майка и начина, по който можем да се грижим за различни хора в различни моменти, коментира Кидман. Самата тя има и собствени, и осиновени деца.

В задкулисно видео актрисата споделя разказва как е приела предизвикателството да изиграе осиновителката на Сару - Сю Брайърли, с което получи четвъртата си номинация за "Оскар". За таланта й, нейната лична връзка с историята и как се работи с нея говорят още Дев Пател и режисьорът Гарт Дейвис.

Той е известен с реклами и минисериала Top of the Lake, а "Лъв: Стъпки към дома" е неговият пълнометражен режисьорски дебют.

Междувременно се заговори за необходимостта от детска актьорска категория на "Оскарите", тъй като мнозина не искат да повярват, че малкият Съни е бил пренебрегнат в номинациите...

Източник: Форум филм България