За пръв път компютър успява да се наложи над човек в игра, където водещ е чисто човешкия фактор

Изкуственият интелект става все по-умен. След като изкуствен интелект успя да победи световния шампион в играта Го, следващата голяма победа за машините дойде в покера. 

Либератус, създаден от екип на Университета "Карнеги Мелън" в САЩ, успя да победи четирима професионални покер играчи - Донг Ким, Джейсън Лес, Джими Чоу и Даниел Макаули. Специфичното при Либератус е, че е бил разработен не да играе покер, а да анализира стратегии и вероятни последици от различните действия.

В рамките на 20 дни по 11 часа на ден Либератус и четиримата състезатели играели покер, като накрая победител била машината. Постижението е значимо, защото покерът - за разлика от шаха, например - е игра, в която значение има и менящото се човешко поведение, а не само определени алгоритми. 

Според създателите на изкуствения интелект, успехът на машината срещу хората не е просто късмет. Либератус може да обосновава стратегическите си решения без да разполага с цялата налична информация. В случая това е било незнанието кои карти са в игра и кои са все още в тестето. Също така изкуственият интелект е бил настроен да взима предвид, че останалите играчи могат да блъфират. 

Виж още: Даряват 10 млн. долара за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол

За направата на Либератус обаче са вложени много ресурси. Изкуственият интелект разчита на 1,35 петафлопа изчислителна мощ и 274 терабайта памет. 

В края на всеки игрови ден от турнира, допълнителен алгоритъм е анализирал цялостното поведение на Либератус, откривал е слабостите в неговата игра, както и откритите слабости в играта на опонентите. Всичко това се е взимало предвид при стратегическите решения за следващите разигравания.

"Способността на изкуствения интелект да изгражда стратегия, без да е получил цялостна и сигурна информация, вече надхвърля тази на хората", казва Томас Сандхолм, професор в университета и един от създателите на Либератус. 

Значението на тази победа е голямо за науката. 

Това вече означава, че има машина, която може да създава успешни стратегии срещу хора в различни сфери на обществото. Отсега още учените са на мнение, че тяхната технология може да послужи при воденето на бизнес преговори, кибер сигурността или военното дело. Друга възможност пред изкуствения интелект е да изчислява евентуални последици на различни лекарства.

Източник: "Гардиън"