В една от най-сложните игри, изискващи креативност и стратегия, компютър побеждава човек

За Го се казва, че една от най-старите игри в света и в нея се крие огромна мъдрост. Нейните правила са прости, а стратегията е от ключово значение и изисква добър поглед и много аналитично мислене.

Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване. Числото, указващо броя на възможните варианти в играта, е два пъти по-голямо от това на предполагаемия брой атоми във вселената. Това значително затруднява създаването на компютърна програма, която да е силен играч. 

Затова е и толкова ключова новината, че Разработеният от "Гугъл" изкуствен интелект DeepMind AlphaGo спечели вече две игри срещу световния шампион по Го, корееца Ли Седол, съобщена от Би Би Си.

Двубоят от общо пет мача между изкуствения интелект и корееца е най-голямото изпитание досега за това, което учени и инжинери са постигнали в сферата на ИИ. 

Победата е втора сериозна заявка за AlphaGo след победата над Европейския шампион по Го през октомври миналата година, когато изкуственият интелект не даде дори една победа на човешкия си опонент.

Виж още: Даряват 10 млн. долара за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол

Някои биха сравнили това с победите на компютър срещу световния шампион по шах Гари Каспаров от 1996 и 1997 г. Въпросът тук е, че вариациите и възможните действия при Го са в пъти повече от тези в шаха, което извежда на преден план стратегията и способността за креативно мислене.

До края на играта остават още 3 партии. Ако и следващия път Седол загуби от AlphaGo, машината ще бъде призната за победител, а "Гугъл" ще даде 1 млн. долара за благотворителност.

И все пак остава въпросът ако изкуственият интелект е станал толкова умен, какъв ще бъде следващият му ход в играта с човечеството като цяло? 

Източник: Би Би Си