50 лв. глоба, ако не упражним правото си на глас, предвиждат новите промени

Парламентът прие на първо четене част от предложените общо 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Депутатите приеха предложението на Патриотичния фронт да се въведе задължителното гласуване, предложен от Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Проектът бе приет със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържали се". 

Вие гласувахте в пълно съзнание противоконституционен текст, заяви веднага след гласуването депутатът от ДПС Четин Казак, предлагайки прегласуване.

Беше добре да сме чули мнението с референдума, но този въпрос отпадна, каза Петър Славов от РБ. Според него не е редно да се налагат санкции, докато не са създадени възможности за гласуване във всяка точка на света. На първо време да се създадат стимули, а не да се налагат санкции за задължително гласуване, предложи Славов.

Против идеята се обяви още независимият Георги Кадиев. Задължителното гласуване е глупост, хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват. Съседна Гърция е със задължително гласуване, а на последните избори 52% гласували, даде пример той.

Други промени

Пленарната зала одобри предложенията на ГЕРБ, които предвиждат създаването на 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина", да се даде възможност на затворници с леки присъди и хора под ограничено запрещение да гласуват, както и намаляване от 30 на 21 дни на предизборната кампания.

Подкрепените законопроекти на "Движение България на гражданите" са два - един за забрана на "служителите на вероизповеданията" да агитират, и един за въвеждането на машинно преброяване на бюлетините.

Прието бе и съставът на ЦИК да може да бъде допълван с още членове, предложени от партиите и коалициите, успели да излъчат представители в Европейския парламент. Ще се оптимизира и процесът по отчитане на гласовете от изборите чрез машинното им преброяване и чрез увеличаване на броя на членовете на РИК и СИК. Предвидено е създаване на Комисия за дистанционно електронно гласуване.

Депутатите приеха и експериментално електронно гласуване на всички избори до 2018 г., както и въвеждането на машинно гласуване в 5 хиляди секции още от следващите избори.

Депутатите отхвърлиха идеите на независимият депутат Георги Кадиев и ДПС, които излязоха със сходни предложения - да се разреши агитацията на майчин език с превод.

Не беше прието и предложението на "Атака" за образователен ценз като условия за упражняване на право на вот.

Източник: "Дарик"