"Каръл" им донесе номинации за "Оскар", а двукратната носителка на статуетката признава, че е имала подобни сексуални преживявания и в живота

"Каръл" с Кейт Бланшет и Руни Мара, включен в програмата на София филм фест 2016, екранизира романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" (1952), издаден у нас със заглавието на филма.

По онова време криминалната писателка е едва на 28 и това е втората й книга, която излиза под псевдоним. Режисьор на адаптацията е Тод Хейнс.

Главна героиня в лесбийската романтична драма е омъжената Каръл (Бланшет, със седма номинация за "Оскар"), която е в развод и заради "неморалната" връзка с младата Терез (Мара) е заплашена да изгуби родителските си права.

Освен актьорските номинации за главна и поддържаща мъжка роля, "Каръл" беше кандидат за тазгодишния "Оскар" в категориите за музика, костюми, операторско майсторство и адаптиран сценарий - но така и не попадна сред осемте филма на годината.

Можете да го гледате на голям екран тази неделя, 13 март, в зала 1 на НДК от 20,30 ч. или на някоя от множеството му други прожекции на 20-ия СФФ. Световната му премиера беше миналия май на кинофестивала в Кан миналия май, когато Кейт навърши 46.

Още тогава двукратната носителка на "Оскар" ("Авиаторът", "Син жасмин") призна, че в миналото си често е излизала с жени.

В интервю пред холивудското издание "Върайъти" бе запитана дали тази роля е първото й преживяване с жена - на което тя отвърна с уточняващ въпрос: "На екрана или в действителност?".

Австралийската звезда запазва мълчание относно миналите си връзки със собствения пол, но уточнява, че не би определила своята сексуалност. От 1997 г. тя е омъжена за режисьора Андрю Ъптън, на когото е родила три момчета, а наскоро към семейството им се присъедини и едно осиновено бебе - момиченце.

Кейт Бланшет с екранния си съпруг Кайл Чандлър в "Каръл"

Екранната й партньорка Руни Мара получи втората си номинация за "Оскар" с подобна роля - първата бе за "Мъжете, които мразеха жените" (2011) на Стиг Ларшон, където игра бисексуалната хакерка Лисбет Саландер.

Руни Мара като Терез в "Каръл"

Сара Полсън ("Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън"), чиято героиня е приятелка на Каръл и нейна бивша любовница, пък е лесбийка в действителност.

 

Сара Полсън в "Каръл", снимки: The Weinstein Company

Неотдавна стана известно, че тя живее с 32 години по-възрастната си колежка Холанд Тейлър - Евелин Харпър, майката на Чарли и Алън в сериала "Двама мъже и половина".

Фотогалерия: Жените, които харесват жени

Предишното актьорско превъплъщение на Бланшет по екраните у нас беше злата мащеха в "Пепеляшка" на Кенет Брана. Тя е участвала и в друга екранизация по Патриша Хайсмит - "Талантливият г-н Рипли" (1999), а в предишния филм на Хейнс "Няма ме" (2007) влезе в мъжки образ като младия Боб Дилън.