Израел реагира с остри критики

Официално вече Ватиканът признава държавата Палестина. Дипломатическият акт е вследствие на договор, който беше финализиран в сряда, съобщиха световните агенции.

В официално обръщение от Ватиканът обявиха в сряда, че договорът е сключен и предстои съответните власти да го подпишат в най-близко бъдеще. Това е официално потвърждение, че държавата съществува, подчерта и говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Договорът

Договорът обуславя дейността на католическата църква на палестинска територия, като в него се посочва, че Светият синод променя дипломатическото си признаване от Организация за Освобождаване на Палестина на държавата Палестина.

Още през 2012 г. Ватиканът приветства решението на Общото събрание на ООН за признаването на държавата Палестина. Новият договор обаче е първият документ, който недвусмислено потвърждава признаването на Палестина за държава.

Реакцията на Израел

Новината беше посрещната с критики от страна на Израел. От външното министерство на страната обявиха, че са разочаровани от решението на Ватикана и подчертаха, че според тях тази стъпка не насърчава мирния процес, а отдалечава палестинското ръководство от връщане към директните двустранни преговори.

Източник: "Ал Джазира"