Хиляди поискаха да играят героя от "Междузвездни войни" като млад, но от "Дисни" и "Лукасфилм" избраха Олдън Еренрайх, откритие на Стивън Спилбърг

Следващият Хан Соло вече е избран! 26-годишният Олдън Еренрайх е сравнително ново лице, което нашумя с тазгодишната ретро комедия на братя Коен "Аве, Цезаре". Той бил открит за киното от Стивън Спилбърг, който се впечатлил от негово любителско видео, докато гостували на еврейско празненство.

Според "Холивуд рипортър" за ролята на младия Харисън Форд са кандидатствали 2500 мераклии на възраст от 17 до 34 години. Режисьори на новия филм, предистория за пилота контрабандист, са тандемът зад "Лего: Филмът" Фил Лорд и Крис Милър, който сподели тези дни, че вече няма търпение да започне работа.

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

Сред предстоящите роли на Олдън Еренрайх са още новият режисьорски проект на Уорън Бийти, посветен на магната Хауърд Хюз, и военната драма The Yellow Birds, а в досегашната му филмография се открояват "Син жасмин" на Уди Алън и "Прелестни създания", екранизация по бестселърите "Хроники на чародейците".

В "Аве, Цезаре", пародия на Холивуд от средата на ХХ век, Олдън играе недодялан пеещ каубой, чиято популярност му носи роля в непривичен за него филмов жанр...

Продуцентите търсеха и физическа прилика с оригинала, така че шансове в прослушванията имаха дори дебютантите.

Между претендентите се споменаваха: Ник Робинсън от "Джурасик свят", Ед Уестуик (сериала "Клюкарката"), Колтън Хейнс (сериалите "Тийн вълк", "Стрелата"), звездата на "Дисни" Лео Хауърд (сериала Kickin' It, малкия Конан в снимания у нас "Конан Варварина"), Ландън Либуарон (сериала Hemlock Grove), Тони Олер ("Чистката"), Джошуа Сас (сериала "Галавант"), Макс Тиерио (сериала "Мотел Бейтс"), Том Фелтън (Драко Малфой от "Хари Потър"), Арън Тейлър-Джонсън ("Годзила", "Шут в г*за"), Чандлър Ригс (сериала "Живите мъртви"), Хънтър Париш (сериала "Трева"), Рами Малек ("Нощ в музея" 1, 2 и 3, сериала Mr. Robot).

Според "Холивуд рипортър" Еренрайх попаднал сред тримата окончателни фаворити заедно с Джак Рейнър - новата звезда в "Трансформърс: Ера на изтребление"...

... и Тайрън Еджъртън, изгрял с "Кингсман: Тайните служби", на който се готви продължение, и "Еди Орела", биографичен филм за британския аутсайдер в ски-скоковете Майкъл Едуардс, където му партнира Хю Джакман в ролята на неговия треньор.

В предпоследната селекция от десетина млади актьори на възраст 20-29 години според "Върайъти" влизаха още:

- Дейв Франко ("Зрителна измама"), който имитираше Робърт де Ниро редом със Зак Ефрън в "Да разлаем съседите",


- Емъри Коен, който партнира на Сирша Ронън в емигрантската драма "Бруклин",


- Скот Ийстуд ("Най-дългото пътуване"), лице на парфюма "Давидоф Cool Water" за лято 2015,


- Блейк Дженър (сериалите "Клуб Веселие" и Supergirl), който е в актьорския ансамбъл на тазгодишния хит Everybody Wants Some на Ричард Линклейтър,


- Майлс Телър ("Фантастичната четворка", "Камшичен удар"), лице на "Прада" за пролет-лято 2015,


- Логан Лърман ("Ной", поредицата "Пърси Джаксън", "Ярост", "Предимствата да бъдеш аутсайдер"),


- Ансел Елгорт ("Вината в нашите звезди", "Дивергенти"), който също участва в рекламната кампания на "Прада" за пролет-лято 2015.

Филмът, който е предистория на Хан Соло, е планиран чак за 25 май 2018 г., като сценарият се пише от Лорънс Каздън ("Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Похитители на изчезналия кивот", "Междузвездни войни: Силата се пробужда") и сина му Джон Каздън. Така героят ще се сдобие с биография, заради липсата на която Харисън Форд навремето настоявал персонажът му да бъде убит.

Новият актьор може да се появи още в тазгодишния Rogue One: A Star Wars Story - подобно на актуалния Спайдърмен Том Холанд в "Първият Отмъстител: Войната на героите".

Самият Харисън Форд, тогава на 33, не бил фаворит за ролята, макар че се снимал в по-ранния филм на Джордж Лукас "Американски графити" (1973). По онова време той бил дърводелец на снимачната площадка и режисьорът му възложил да подава репликите на кандидатите, между които били не по-малко известните днес Кърт Ръсел, Кристофър Уокън и Ник Нолти.

Виж още: Защо Ал Пачино отказал ролята на Хан Соло

Форд демонстрирал перчене на наемник и умора от целия свят, което се оказало печеливша комбинация... На 73, след поредица лични премеждия, които го вкараха в болница, той се превъплъти отново в Хан Соло в "Междузвездни войни: Силата се пробужда". А режисьорът Джей Джей Ейбрамс препоръча на кандидатите да влязат в образа да гледат другата му коронна роля от онези години - Индиана Джоунс в "Похититители на изчезналия кивот".

Актьорът ветеран междувременно ще снима със Стивън Спилбълг пети филм от поредицата за археолога авантюрист, който трябва да се появи на 19 юли 2019 г., броени дни след 77-ия му рожден ден.

Новината беше анонсирана от "Дисни" в средата на март, а продуценти са шефката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди и съпругът й Франк Маршал, работили и по предишните четири филма през 1981-2008 г., които донесоха близо 2 млрд. приходи в боксофиса.

Касовият успех на Епизод VII изкара Форд отново начело в списъка с най-доходоносните холивудски звезди с 4,7 млрд. долара, инкасирани от всичките му филми досега. Зад него в Топ 5 остават Самюъл Джаксън с 4,63 млрд., Том Ханкс с 4,33 млрд., Морган Фрийман с 4,31 млрд. и Еди Мърфи с 3,81 млрд. долара.

Харисън Форд в първия "Междузвездни войни" (1977) и близо 40 години по-късно, в почти същия костюм, като Хан Соло от "Силата се пробужда"...