74-годишният холивудски ас разкрива пред MTV, че е чел сценария на първите "Междузвездни войни", но не го разбрал

Тогава вече бях играл в "Кръстникът" и получавах предложения за всякакви роли, без значение дали са подходящи за мен, разказва Пачино, който тези дни представи два свои нови филма на кинофестивалите във Венеция и Торонто - The Humbling на Бари Левинсън, по романа на Филип Рот, и Manglehorn.

От 1972-ра насам, когато излиза първият "Кръстникът", той е номиниран за "Оскар" седем пъти, но печели статуетката едва на осмия, 20 години по-късно - с "Усещане за жена".

Пред MTV Пачино потвърждава, че му е била предложено да играе Хан Соло в "Епизод IV: Нова надежда" (1977), с който започва "Междузвездни войни". Още една пропусната възможност, шегува се ветеранът.

Той обаче коментира с възторг "Пазители на галактиката", който сравнява с комедия от Шекспир, и изразява готовност да се включи в някой следващ филм по комиксите на "Марвъл".

За ролята на пилота контрабандист, която Пачино отхвърлил, защото не разбрал сценария, кандидатствали актьори като Кърт Ръсел, Ник Нолти, Кристофър Уокън.

Харисън Форд съвсем не бил предвиден, нищо че вече бил снимал с Джордж Лукас "Американски графити" (1973). Режисьорът не искал да работи с актьори от предишните си филми, но все пак го ангажирал в кастингите, за да подава реплики на кандидатите - и в крайна сметка избрал именно него.

Заради идеята капитан Соло да е чернокож били прослушани дори няколко актьори и музиканти от афро-американски произход, сред които Били Дий Уйлямс, взет да играе приятеля на Хан - Ландо Калрисиян, в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите".

Друг легендарен факт е, че за образа на Хан Соло авторът на космическата сага Лукас взел черти от своя приятел и колега Франсис Копола, режисирал Пачино в трилогията "Кръстникът".