Екранизацията по новата хитова трилогия в жанра "тийнейджърски антиутопии" е сравнявана с "Игрите на глада"

След кръвопролитна война, опустошила цялата планета, жителите на Чикаго са съхранили реда в обществото, като са се разделили на касти. Всяка каста представлява конкретна добродетел: Аскетите - безкористност, Прямите - честност, Безстрашните - смелост, Миротворците - разбирателство, а Ерудитите - интелигентност.

На 16 всеки млад човек трябва да избере към коя каста да се присъедини и да й посвети живота си. За Беатрис Прайър (Шайлин Удли, "Потомците") дилемата е дали да остане със семейството си или да бъде себе си - и тя прави избор, който шокира всички, включително нея самата...

Тя приема името Трис и започва да се обучава за член на новата си каста, съревновавайки се с други свои връстници. Междувременно се влюбва в наставника си Фор (Тео Джеймс) и разбира, че е дивергент, т.е. не подлежи на контрол, защото притежава качества, характерни и за друга каста, - което може да й струва живота...

В актьорския състав са още Кейт Уинслет, Зоуи Кравиц, Джей Кортни, Ашли Джъд, Маги Кю, Меки Фифер, а режисьор е Нийл Бъргър ("Високо напрежение", "Илюзионистът").

Тази есен излиза и финалната трета книга от младата писателка Вероника Рот. "Дивергенти" и продължението "Бунтовници" вече са издадени на български от "Егмонт България", а световната премиера на филма е насрочена за самото начало на пролет 2014. Виж още един видеоматериал от снимачната площадка, посветен на кастите.