Актьорът от "Междузвездни войни" и "Похитители на изчезналия кивот", който тази година навършва 73, преживя нова авиокатастрофа, но едва ли ще се откаже от опасното си хоби

Нерядко екшънгероите в киното се оказват такива и извън екрана. 72-годишният Харисън Форд е от онези филмови звезди, които десетилетия наред изпълняват сами каскадите си.

Освен професия, която неведнъж му носи контузии и телесни травми, той има и опасно хоби. Страстта му към пилотирането датира още от младежките години, но процъфтява едва през 90-те, когато си позволява покупката на частен самолет.

С годините въздушният му флот увеличава числеността си

и днес актьорът е натрупал 4000 летателни часа. Предпочита едномоторните самолети, но пилотира и хеликоптери, като неведнъж предприема спасителни мисии по молба на местните власти в щата Уайоминг, където има ранчо.

Случвало му се е да катастрофира и през 1999 г., с вертолет, но най-новият инцидент миналата седмица изложи на сериозен риск не само собственото му здраве.

Докато лети със 70-годишно едномоторно возило, двигателят отказва и той се приземява аварийно на голф игрище в Калифорния. Очевидци го измъкват от пилотската кабина със счупен таз и глезен - фрактури, които на неговата възраст може да се окажат наистина сериозни.

Впоследствие се изясни, че отново се е проявил като герой, отклонявайки машината от населения район. Насочил се е към откритото пространство с мисълта: "Ако ще има жертви, нека да съм само аз!", величаят го медиите зад Океана и определят дори аварийното му кацане като "идеално".

За татко се полагат най-добрите възможни грижи, а той се възстановява и е силен - духом и тялом, написа вчера синът му Бен в социалните мрежи, докато семейството на актьора очакваше изписването му.

Най-притеснена от всички изглеждаше съпругата му,

актрисата от "Али Макбийл" Калиста Флокхарт, на която той заявил от болничното легло, че най-доброто лекарство за него е да се качи на борда отново възможно най-скоро - както човек прави, когато падне от кон или от велосипед.

Дали обаче следващия път Силата отново ще бъде с него? Според пилоти, които са запознати с летателните му умения и имат опит с подобни ретросамолети, той се слави като изключителен професионалист и

не пали двигателя преди пълна инспекция на возилото

Същевременно правилникът за пилотиране на частни самолети в САЩ не налага ограничения във възрастта, но летците над 40-годишна възраст трябва да минават преглед на всеки две години - на зрението, слуха, кръвното налягане и психологическата пригодност, пояснява TMZ.com.

Очевидно единствените, които могат да го отклонят от рисковото му хоби, са застрахователите - а те би трябвало да са сериозно загрижени! В дългосрочен план дори сегашните му травми могат да застрашат неговите бъдещи проекти, сред които продължение на "Ловец на хуманоиди" (Blade Runner) и пети филм за "Индиана Джоунс".

Миналата година кинозвездата счупи глезен и докато се снимаше в седмия "Междузвездни войни". Тогава върху крака му се стовари хидравлична врата от космическия кораб на Хан Соло, "Хилядолетният сокол" - което се отрази върху графика на цялата продукция.

Виж още: Любопитни факти за лицата от старата трилогия

Сега колегата му Марк Хамил му пожела всички негови бъдещи полети да са на фона на зелен екран (на какъвто се снимат сцените със специални ефекти - бел.ред.). Питър Мейхю, който играе спътника на героя му - Чубака, пък го сравни с регенериращия се Върколак от X-Men, защото само за час състоянието му се променило

от критично към сериозно, после задоволително, а накрая добро

При всички случаи изглежда, че излизането в пенсия за Харисън Форд все още не е на дневен ред. Преди да го видим отново като Хан Соло в "Силата се пробужда", ще го гледаме във "Вечната Аделайн" с Блейк Лайвли, по кината от 1 май.