"Аве, Цезаре!", който ни връща в златните години на Холивуд, е четвъртият му проект с братята и ни напомня защо го сравняват с великия Кари Грант

Новият филм на братя Коен, който откри Берлинале, е по кината у нас от този петък, 19 февруари, за да ни разкаже за "златните години" на Холивуд.

Джоел и Итън са сценаристи, режисьори и продуценти, а в ретросюжета са ангажирани актьори като Майкъл Гамбън (гласа зад кадър), Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Франсис Макдорманд, Ралф Файнс, Тилда Суинтън, Джона Хил, Кристоф Ламбер, Долф Лундгрен като капитан на съветска подводница (!) и Скарлет Йохансон във воден балет.

"Аве, Цезаре!" (Hail, Caesar!) проследява един-единствен ден от работата на бившия частен детектив Еди Маникс (Бролин, "Няма място за старите кучета"), който е нает от голяма киностудия да прикрива медийните скандали с актьорите и режисьорите.

Тилда Суинтън в ролята на холивудска журналистка и Джош Бролин

Най-новият му случай е изчезването/отвличането на една от големите им звезди (Клуни, който последно снима с братята "Изгори след прочитане") по средата на снимките за исторически епос, ситуиран около Древния Рим...

Композиторът на филма Картър Бърнуел пояснява: "Това е комедия, която се разгръща в една холивудска киностудия, така че зрителят бива преведен през декорите на продукции с различно музикално оформление."

Франсис Макдорманд като филмова монтажистка, която не сваля цигарата от уста

За "Аве, Цезаре!" се говори още от далечната 2004-та, като първоначално сюжетът трябвало да проследи историята на трупа актьори от 20-те години на ХХ век, които поставят пиеса за Юлий Цезар. Още тогава Клуни бил избран за главна роля в продукцията.

Братя Коен на снимачната площадка с Джош Бролин и Джордж Клуни (вдясно)

Според двамата режисьори и сценаристи филмът завършва трилогията, която включва още две заглавия с кинозвездата: "О, братко, къде си?" (2000) и "Непоносима жестокост" (2003).

Всъщност Клуни не напомня толкова Кари Грант, колкото Кърк Дъглас, който по онова време става звезда със "Спартак" - а Чанинг Тейтъм изненадва с музикален номер а ла Джийн Кели.

За родната публика пък ще е интересна комунистическата нишка в сюжета (с препратки към "Тръмбо") и появата на самия Херберт Маркузе.

За голямото откритие на "Аве, Цезаре" обаче се смята 26-годишният Олдън Еринрайх, който вече е ангажиран с главната роля в новия филм на Уорън Бийти, посветен на магната Хауърд Хюз (игран от Леонардо Дикаприо в "Авиаторът").

Целият втори трейлър се състои от сцената с неговия персонаж - каубоя Хоби Дойл, характерен актьор в уестърни, пратен да се снима в претенциозния нов филм на изтъкнат режисьор (Ралф Файнс).