Брайън Кранстън влиза в ролята на прочутия сценарист Долтън Тръмбо, спечелил два пъти "Оскар", но останал дълго време анонимен заради присъствието си в "черния списък" (видео)

Репресиите срещу противниците на комунистическите режими, установен в Източна Европа след края на Втората световна война, вече са добре известни и документирани, а покрай тях - хилядите разбити съдби и провалени кариери.

Докато в страните от Съветския блок текат гонения срещу "реакционно настроени" интелектуалци, които не следват стриктно партийната линия, зад Океана протича паралелен процес. В черния списък се поставят личности, подозирани във връзки с компартията на САЩ, а под подозрение се оказва дори Алберт Айнщайн.

Най-известната жертва на тази дискриминация е Чарли Чаплин, който се принуждава да напусне Америка. Други обаче остават и продължават да работят - анонимно, под псевдоним или ползвайки свои колеги като "параван".

Сред т.нар. "холивудска десетка", които отказват да отговарят пред комисията по антиамериканска дейност (HUAC), позовавайки се на своите конституционни права, е и сценаристът Долтън Тръмбо.

Ролята му в биографичната драма "Тръмбо" изпълнява Брайън Кранстън - звезда от сериалите "Малкълм" и "В обувките на Сатаната". Партнират му Даян Лейн, Ел Фанинг, Джон Гудман и Хелън Мирън в ролята на светската хроникьорка Хеда Хопър, която нарича Тръмбо и колегите му "високоплатени предатели".

Холивуд и друг път се е обръщал към този мрачен период в своята история, с филми като "Каквито бяхме" (1973) с Робърт Редфорд и Барбра Стрейзанд, The Front (1976), където Уди Алън играе "параван" на дискриминиран автор, "Лека нощ и късмет" (2005) на Джордж Клуни.

Режисьор на "Тръмбо" е Джей Роуч, известен с комедийните поредици "Запознай се с нашите" и "Остин Пауърс", а сред персонажите са действителни личности като Кърк Дъглас и Ото Преминджър. Именно двамата през 1960 г. помагат на Долтън да излезе от анонимност с филмите "Спартак" и Exodus (Изход), а това слага и край на "черния списък".

Тръмбо действително членува в Комунистическата партия на САЩ през 1943-48 г., но дори след като излиза от редиците й, е дискриминиран. Заминава със семейството си за Мексико и продължава да пише сценарии, два от които са отличени с "Оскар": "Римска ваканция" (1953), за който статуетката получава друг, и The Brave One (1956), където е под псевдонима Ричард Рич.

Той започва да пише за киното в средата на 30-те, а антивоенният Johnny Got His Gun (Джони грабна пушката) от 1971-ва, екранизация по собствения му роман, получава награди в Кан. Умира пет години по-късно, през 1976 г., на 70.