Носителката на "Оскар" влиза в ролята, играна от Анджелина Джоли, но този път напомня повече за Индиана Джоунс. Филмът "Tomb Raider: Първа мисия" е предистория, също като новите игри в поредицата, и е заснет от норвежеца Роар Ютог

Алисия Викандер (с "Оскар" за второстепенна роля в "Момичето от Дания") е новата звезда в екранизациите по видеоиграта Tomb Raider, а по кината вече е новият филм от поредицата, озаглавен "Първа мисия".

Също печелила "Оскар" като поддържаща актриса (за "Луди години", 1999), Анджелина Джоли влезе в ролята й през 2001 и 2003 г., а снимките в Камбоджа я превърнаха в политически активист. Филмът "Tomb Raider: Първа мисия" обаче е предистория от по-ранните години на героинята.

Фотогалерия: Различните лица на Лара Крофт

Негова сценаристка е Женева Робъртсън-Дворет, която пише сценария и за друга супергероиня, играна от лауреатка на "Оскар" - предстоящия "Капитан Марвъл" с Бри Ларсън ("Стая"). В нейната версия присъстват всички клишета, които доближават филма до прототипа на Tomb Raider - Индиана Джоунс от "Похитители на изчезналия кивот" (Raiders of the Lost Ark).

Освен Алисия Викандер, в третия Tomb Raider филм участват още Уолтън Гогинс ("Омразната осморка") като главния злодей, Даниел Ву (сериала "През прокълнатите земи"), Кристин Скот Томас ("Английският пациент"), а Доминик Уест ("300", сериала "Наркомрежа") е бащата на Лара. Епизодична поява има и комикът Ник Фрост ("Горещи палки").

Популярната поредица видеоигри на Eidos Interactive (1996-2009) и Square Enix (2010-) вече е на 22, а самата Лара Крофт се води родена през 1968 г. Действието тук обаче е пренесено в наши дни, което измества рождената дата на героинята към края на 90-те.

Сюжетът:

Ексцентричен авантюрист изчезва, когато дъщеря му едва навлиза в тийнейджърските си години. Сега, вече млада жена на 21, без истинска цел и посока в живота си, Лара Крофт работи като велокуриер по улиците на Лондон, едва си плаща наема и рядко посещава лекциите, които й трябват, за да завърши образованието си.

Твърдо решена да открие своя собствен път, тя отказва да застане начело на международната бизнес империя на баща си и също толкова непоколебимо отхвърля идеята, че него наистина вече го няма.

Неспособна да приеме фактите и да продължи живота си седем години след изчезването му, дори Лара не може да разбере какво точно я тласка към опитите веднъж завинаги да разплете мистерията около тайнствената му смърт.

Против волята и последното му желание, тя оставя всичко познато зад себе си, за да дири последната известна дестинация на баща си - легендарна гробница на митичен остров насред смъртоносните води на Дяволско море, който може би се намира някъде край бреговете на Япония...

Мисията й не е лесна. Докато се бори с предизвикателствата, въоръжена единствено с остър ум, сляпа вяра и упорит дух, г-ца Крофт трябва да преодолее границата на собствените си възможности. Ако оцелее в опасното приключение, то може да се окаже нейното израстване, което да й спечели името Tomb Raider...

Такъв е и сюжетът на най-новата видеоигра, която проследява първото приключение на Лара - Rise of the Tomb Raider (Възходът на Tomb Raider), по сценарий от дъщерята на Тери Пратчет, Риана.

Прототип на мис Крофт тук е 33-годишната актриса Камила Лъдингтън (сериала "Анатомията на Грей"), която не за първи път влиза в тази роля.

Режисьор на третата киноадаптация по игрите за Лара Крофт е норвежецът Роар Ютог, за когото това е англоезичен дебют. Той направи впечатление с катастрофичния "Вълната" (2015), показан у нас на София филм фест.

Базиран на действителен случай, той пресъздава унищожителна вълна цунами, която помита фиорда Гайрангер, една от най-големите туристически атракции в света.

Когато планината започва да се свлича, всеки в градчето има 10 минути, за да се изкачи някъде нависоко, преди вълната да връхлети, помитайки всичко по пътя си, докато геологът Кристиан се опитва да защити семейството си...

Междувременно Викандер партнира на Мат Деймън в новия "Джейсън Борн", на половинката си Майкъл Фасбендър и Рейчъл Уайз в "Светлина между два океана", на Джеймс Макавой във филма на Вим Вендерс "Потапяне", представен лично от режисьора на тазгодишния София филм фест.

Подобно на Ингрид Бергман през 40-те, шведската актриса уверено прави кариера в Холивуд, а миналата есен я гледахме и в "Треска за лалета", режисиран от Джъстин Чадуик ("Другата Болейн", "Мандела: Дългият път към свободата") по сценарий на Том Стопард ("Влюбеният Шекспир", "Ана Каренина"). 

 

Преди тя да спечели кастинга за Лара Крофт, в обращение бяха също имената на Дженифър Лав Хюит, Пейтън Лист (сериала "Светкавицата"), Нина Добрев, Джейми Александър ("Тор", сериала "Мъртва точка"), Линдзи Фонсека (сериала "Как се запознах с майка ви"), Хейли Атуел (сериала "Агент Картър"), Кая Скоделарио ("Лабиринтът: Невъзможно бягство"), а в образа отказаха да влязат звезди като Меган Фокс, Кристен Стюарт и Оливия Уайлд.

Като фаворитка за новия Tomb Raider се спрягаше и Дейзи Ридли от "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и продължението му "Последните джедаи". Злите езици тогава коментираха, че за да се доближи максимално до персонажа, ще й се наложи да уголеми бюста си - или поне да ползва солидни подплънки. 

За разлика от Лара Крофт във видеоигрите, в новия филм обаче не залагат на гръдната обиколка, а на екшън уменията на героинята, която тренира кикбокс, стреля с лък, кара колело в градски условия, гмурка се в бурни води, разсъждава логично и не мисли за мъже - като пример за днешните еманципирани жени и момичета, които съставляват и все по-голям процент от геймърската общност.

Вижте и първия плакат за "Tomb Raider: Първа мисия", където шията на Викандер изглеждаше удължена по компютърен път, което предизвика подигравките на феновете. Филмът е по кината у нас на 3D от средата на март.