В София се провежда мащабно антитерористично учение на МВР и армията

Към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни, но сме задействали всички превантивни мерки. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Повишихме нивото по сигурност на всички пристанища, гари, метростанции, летища. Столична община съдейства на СДВР за проверка на възлови места в София", обяви вътрешният министър. Засилен контрол ще има и по границата ни - според Бъчварова той ще е 100-процентов.

"МВР осъществява контакт с българите в Брюксел, както и с планиращите пътуване до Брюксел. Това е изключително сериозна заплаха за европейската сигурност", обяви силовият министър, като допълни, че атентатите са били извършени с изключителна дързост.

Антитерористично учение

Тази вечер се преовежда и мащабно антитерористично учение в София. В хода му ще бъдат оценени възможностите за реакция на различни държавни структури, координацията между тях и обмена на информация, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. 

"Днес в късните часове на деня ще проведем мащабно антитерористично учение в столицата, то се планира от два месеца. Поддържаме своята готовност", обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на извънреден брифинг. 

Във връзка с учението на отделни места ще има засилено полицейско присъствие. С оглед сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират тренировъчните действия. Ще се предприемат всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София.

"Ще тренираме реакцията на държавни структури, координация и обмен на информация. На отделни места ще има засилено полицейско присъствие, районите, в които се извършват тренировъчните действие, ще са отцепени", разясни Бъчварова. Тя призова столичани да проявят разбиране към евентуалните неудобства.

Виж още: Над 30 жертви, близо 200 ранени в Брюксел при атентати на летището и в метрото

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в столичното метро ще се проведе учение, което е планирано преди седмици и не е свързано с днешните атаки в Брюксел. 

"Ние от една седмица, две може би планираме едно учение през нощта в метрото с чуждестранни сили, с армията, с вътрешно министерство, все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Така че се опитваме да сме максимално подготвени. За метрото на София - не ви съветвам да призовавате дявола", заяви Борисов. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че от няколко седмици мерките за сигурност в столицата са засилени и се реагира на всеки сигнал: 

Обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Вчера и преди ден имаше специални операции по обезвреждане на изоставени пакети. Това е начинът. Да не подценяваме всеки един случай, всеки един повод. Хората да са по-бдителни. Охраната на метрото е сериозна. Полицията охранява метрото. На всяка една от станциите има видеонаблюдение. Всички необходими мерки са взети. Видяхме, че няма застраховани от това. 

Източник: БНР