Всъщност 35 - толкова ще са изминали през 2017-а от появата на култовия филм, режисиран от Ридли Скот. Продължението е заснето от Дени Вилньов с участието на Райън Гослинг и Харисън Форд, който се завръща в една от емблематичните си роли

Много от филмите, които се опитват да възродят популярен сюжет отпреди десетилетия, не успяха да достигнат нивото на своите оригинали. Най-пресният пример е тазгодишният "Денят на независимостта 2".

Феновете имаха резерви дори към "Прометей", с който Ридли Скот предложи предистория на своя "Пришълецът". Сега на дневен ред е продължението на друг негов култов филм от 80-те - "Блейд рънър", превеждан у нас още като "Ловец на хуманоиди" или с буквалното "Бегач по острието (на бръснача)".

Една от най-стойностните класики в научнофантастичния жанр беше екранизация по романа на Филип К. Дик "Мечтаят ли роботите за електроовце?" (1968). Действието там се развиваше през 1992 г., когато Земята е вече опустошена от поредната световна война, а човечеството е потърсило подслон на други планети.

При екстремните условия тук се трудят хуманоидни роботи, т.нар. "репликанти", които стават все по-усъвършенствани - но понякога въстават срещу отредената им участ. Тогава се намесват наемници като Рик Декард. Той обаче се изправя и пред моралната дилема равностойни ли са андроидите на хората...

В тази роля във филма от 1982 г. влезе Харисън Форд, вече кинозвезда благодарение на Хан Соло и Индиана Джоунс. Партнираха му Дарил Хана, Рутгер Хауер, Едуард Джеймс Олмос и Шон Йънг, а действието беше пренесено през 2019 г.

Днес оригиналът се смята за една от основополагащите творби на жанра "киберпънк", а за режисьора, натоварен да заснеме с продължението, филмът на Ридли Скот е шедьовър.

Канадецът Дени Вилньов стои зад най-стойностната фантастика тази година - "Първи контакт", и това автоматично покачва очакванията за "Блейд рънър 2049".

Това се дължи и на Райън Гослинг, който поема главната роля - на новия ловец на хуманоиди от полицията в Лос Анджелис Офицер К. Според първоначалната анатоция героят разкрива отдавна погребана тайна, която може да хвърли остатъците от човешкото общество в хаос. Находката му го провокира да издири Рик Декард (Форд, догодина на 75), който е в неизвестност от три десетилетия насам...

Към сюжета, ситуиран, както личи от заглавието, в средата на XXI в., се присъединяват и други нови лица. В актьорския състав са още носителят на "Оскар" Джаред Лето, Робин Райт ("Конгресът"), Дейв Батиста ("Пазители на Галактиката"), Бархад Абди ("Капитан Филипс"), холандката Силвия Хьокс ("Най-добрата оферта"), Макензи Дейвис (сериала "Спри и се запали").

Първите кадри само загатват какво можем да очакваме по кината в началото на октомври 2017 - а Вилньов уверява, че няма да разкрие дългогодишната мистерия дали Декард наистина се оказва репликант.