Всъщност 35 - толкова се навършват от появата на култовия филм, режисиран от Ридли Скот. Продължението е заснето от Дени Вилньов с участието на Райън Гослинг и Харисън Форд, който се завръща като поредния си емблематичен герой

Много от филмите, които се опитват да възродят популярен сюжет отпреди десетилетия, не успяха да достигнат нивото на своите оригинали. Миналогодишният "Денят на независимостта 2" стана поредният пример за такъв провал.

Феновете имат резерви дори към "Прометей" (2012) и актуалното му продължение "Пришълецът: Завет", с които Ридли Скот предлага предистория на своя "Пришълецът" (1979).

Сега на дневен ред е продължението на друг негов култов филм от 80-те - "Блейд рънър", превеждан у нас още като "Ловец на хуманоиди" или с буквалното "Бегач по острието (на бръснача)".

Една от най-стойностните класики в научнофантастичния жанр е екранизация по романа на Филип К. Дик "Мечтаят ли роботите за електроовце?" (1968). Действието там се развива през 1992 г., когато Земята е вече опустошена от поредната световна война, а човечеството е потърсило подслон на други планети.

При екстремните условия тук се трудят хуманоидни роботи, т.нар. "репликанти", които стават все по-усъвършенствани - но понякога въстават срещу отредената им участ. Тогава се намесват наемници като Рик Декард. Той обаче се изправя и пред моралната дилема равностойни ли са андроидите на хората...

В тази роля във филма от 1982 г. влезе Харисън Форд, вече кинозвезда благодарение на Хан Соло и Индиана Джоунс. Партнираха му Дарил Хана, Рутгер Хауер, Едуард Джеймс Олмос и Шон Йънг, а действието беше пренесено през 2019 г.

Днес оригиналът се смята за една от основополагащите творби на жанра "киберпънк", а за режисьора, натоварен да заснеме продължението, филмът на Ридли Скот е шедьовър.

Канадецът Дени Вилньов стои зад най-стойностната фантастика на 2016 г. - "Първи контакт", и това автоматично покачва очакванията за "Блейд рънър 2049".

Това се дължи и на Райън Гослинг, който поема главната роля - на новия ловец на хуманоиди от полицията в Лос Анджелис, Офицер К. Според първоначалната анотация героят разкрива отдавна погребана тайна, която може да хвърли остатъците от човешкото общество в хаос. Находката му го провокира да издири Рик Декард (Форд, вече на 75), който е в неизвестност от три десетилетия насам...

Към сюжета, ситуиран, както личи от заглавието, в средата на XXI в., се присъединяват още нови лица. В актьорския състав са още носителят на "Оскар" Джаред Лето, Робин Райт ("Конгресът"), Дейв Батиста ("Пазители на Галактиката"), Бархад Абди ("Капитан Филипс"), холандката Силвия Хьокс ("Най-добрата оферта"), Макензи Дейвис (сериала "Спри и се запали").

Още подгряващите кадри загатнаха какво можем да очакваме по кината в началото на октомври - а Вилньов уверява, че няма да разкрие дългогодишната мистерия дали Декард наистина се оказва репликант.

Във финалния трейлър героят му произнася репликата, че са обект на лов - но остава неясно дали става дума за репликантите или самите "ловци на хуманоиди".

Другата интрига е оживява ли Декард - или умира, което би означавало, че Форд наистина се възползва от възможността да "убие" лично най-култовите си персонажи...

Рекламното изречение гласи: "Миналото винаги те намира" - а ние вече нямаме търпение.