Касовите шампиони и най-големите провали в киното през изминалата година, която мина под знака на анимациите, а китайският рекордьор "Русалката" стана най-успешният неанглоезичен филм

2016 г. е била рекордна откъм боксофис приходи - 11,4 млрд. долара само в Северна Америка, където лидерите са "Дисни" с хитове като анимацията "Търсенето на Дори" и декемврийската Star Wars премиера "Rogue One: История от "Междузвездни войни".

Това обаче се дължи не на по-висока посещаемост, а на поскъпналите билети за кино.

Номер 1 в световен мащаб по данните на BoxOfficeMojo е "Капитан Америка 3: Войната на героите", където Отмъстителите на "Марвъл" се разделиха на два лагера - TeamCap и TeamIronMan. Филмът е докарал на създателите си колосалните 1,15 млрд. долара.

Останалите заглавия в челната петица са анимации.

Освен продължението на "Търсенето на Немо", което заема второто място, над 1 млрд. долара приходи има номер 3 - "Зоотрополис", фаворит и за "Оскар".

Следват "Сами вкъщи" и хибридният "Книга за джунглата", където в кадър имаше само един актьор - малкият Нийл Сети.

"Уорнър брадърс" са втората най-успешна киностудия, с "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" (6), "Фантастични животни и къде да ги намерим" (9) и "Отряд самоубийци" (10), които макар да бяха разкритикувани, са привлекли достатъчно зрители в кината.

Виж още: Най-пиратираните филми и сериали през 2016 г

Холивудския монопол разбива китайско-хонконгското фентъзи "Русалката" / The Mermaid (Mei ren yu) на реж. Стивън Чоу, което се нарежда на 12-а позиция с над 550 млн. долара. Лентата излезе в началото на февруари и подобри няколко боксофис рекорда, като още преди края на месеца стана най-касовият китайски филм на всички времена.

Лентата с екопослание разказва за русалка (дебютантката Лин Юн), изпратена с поръчение да убие бизнесмена плейбой (Дън Чао), който е посегнал на морските обитатели в резервата Зеления залив. Той обаче се влюбва в нея, което предизвиква ревността на бизнеспартньорката му (Джан Юги).

Най-касовите 10, дори 15 филма са бягство от реалността, констатира междувременно "Ню Йорк таймс". Между анимациите с животни и комиксовите екранизации едва на 16-о място се промушва "Джейсън Борн", който използваше за фон финансовата криза в Гърция.

От сюжетите по действителен случай най-добре се е представил "Съли: Чудото на Хъдсън", който е 31-ви в годишната класация с близо 235 млн. долара.

Друга тенденция според "Ню Йорк таймс" - звездите не са непременно водещ фактор за привличането на публика (с изключение на Райън Рейнолдс като Дедпул).

Виж още: Трите смели маркетингови решения, които донесоха успеха на "Дедпул"

Най-пресният пример е фантастиката "Пасажери" с Крис Прат и Дженифър Лорънс, който у нас излиза премиерно този петък. Други подобни финансови провали са "Зулендър 2" с Бен Стилър, "Денят на мама" с Джулия Робъртс и "Косвена красота" с Уил Смит.

Сред суперпродукциите, които все още не са си върнали вложените пари, са римейкът на "Бен Хур" и "Часът на героите".

В тази категория попадат още комедиите "Агент полуинтелигент", Everybody Wants Some!! и Whiskey Tango Foxtrot и "Семейство Джоунс", историческият "Свободният щат" / Free State of Jones с Матю Макконъхи, биографичните "Сноудън" и "Юмруци от камък", хорърът "Гордост и предразсъдъци, и зомбита", а приходите от "Любезните пичове" и "Боговете на Египет" едва надхвърлят многомилионния си бюджет.