Случката с корабокрушението от 1952 г. дава сюжет за най-новия 3D филм катастрофа, зад който стои студията "Дисни"

На 18 февруари 1952 г. мощна буря връхлита Нова Англия, помитайки всичко по пътя си в Източното крайбрежие на САЩ, вкл. два петролни танкера - "Пендълтън" и "Форт Мърсър", които са разцепени наполовина.

Бреговата охрана в Чатъм изпраща на спасителна мисия дървена моторна лодка с 4-членен екипаж. Въпреки повредения компас, ниските температури, нулевата видимост, 20-метровите вълни и ураганните ветрове, мъжете не се отказват и успяват да приберат повечето моряци от "Пендълтън".

Случката се превръща в една от най-смелите и вдъхновяващи спасителни операции в историята на американската брегова охрана - а сега е екранизирана в 3D, като ще се прожектира и на гигантските IMAX екрани.

Продукцията на "Дисни", по кината у нас от 5 февруари, е режисирана от Крейг Гилеспи, а в актьорския състав са Крис Пайн, Кейси Афлек, Бен Фостър, Холидей Грейнджър и Ерик Бана като началника на бреговата охрана. 

Филмът е заснет в Югоизточен Масачузетс, южно от Бостън, в Кейп Код и Чатъм. За снимките са използвани истински спасителни лодки от 50-те години на ХХ век, а за целите на продукцията е изграден резервоар с обем около 3 млн. галона (над 11 млн. литра), който позволява на екипа по специалните ефекти да контролира вълните, вятъра, дъжда и снега.

Това е истинска история за истински хора и на какво са способни те - и как спасяването на своя и чуждия живот им помага да разберат и оценят собствената си сила, обяснява Кейси Афлек (брата на Бен), чийто герой командва моряците, останали на кърмата в разцепения надве танкер.

Източник: Форум филм България