"Търсенето на Дори" се появява 13 години след хитовата анимация на "Дисни" и "Пиксар", която счупи рекордите, а сред актьорите, които озвучават новия филм на български, са комиците Любо Нейков и Руслан Мъйнов

Ако днес Елън Дедженъръс и токшоуто й са ни любими, можем само да съжаляваме, че няма да я чуем как озвучава в оригинал героинята, която я превърна в такава знаменитост - разсеяната синя рибка Дори от хитовата анимация "Търсенето на Немо" (2003).

Затова пък в българския дублаж имаме възможност да чуем звездите от "Комиците" и сериала "Столичани в повече" Любо Нейков и Руслан Мъйнов. Героите им Флюк и Ръдър са мързеливи морски лъвове, които живеят в Института по океанография, а любимото им занимание е да дремят на затоплените камъни. Лошо се пише на всеки, който наруши идилията им - но истината е, че повече "лаят", отколкото "хапят"...

Виж още: Angry Birds проговарят с гласовете на известни комици (видео)

Своите гласове в летния анимационен хит дават още Ася Рачева, Адриана Тамахкярова, Станислав Пищалов, Георги Спасов, Иван Петрушинов, Константин Сливнешки, Любомир Фърков, Николай Върбанов, Радослав Рачев и водещата на тв предаването "Като на кино" Стаси Кара.

Единственият "ветеран" в българския актьорски екип, чийто герой познаваме от "Търсенето на Немо", е Христо Мутафчиев, озвучил учителя на Немо. Петнистият скат е любимец на Дори и тя с удоволствие поема ролята на негов абсолютно ненужен асистент в една екскурзия на класа... която поражда и въпросите за произхода й.

Друга любимка на тв зрителите, която дава своя глас на анимационните подводни обитатели, е Деси Бакърджиева, популярна като секретарката Нели от сериала "Стъклен дом", капризната и нахална Диана във "Фамилията", а отскоро и изкусителната д-р Хинова в "Откраднат живот".

Актрисата озвучава най-добрата приятелка на Дори - китовата акула Надежда, която също обитава Института по океанография, плува тромаво, но има огромно сърце.

Режисьор и сценарист отново е Андрю Стантън (с чийто глас говори костенурката), който още миналото лято сподели: "Исках да разбера дали ако очарователна и разсеяна рибка отново се загуби, ще бъде добре и ще може да намери пътя към дома. В края на "Търсенето на Немо" бях сигурен в това. И тогава разбрах, че имам нов сюжет."

В оригинал героите се озвучават още от Албърт Брукс (Марлин), Даян Кийтън (майката на Дори), Уилям Дефо, Тай Бърел (белугата Бейли), Идрис Елба и Доминик Уест като морските лъвове, Ед О'Нийл в ролята на октопода Ханк.

В "Търсенето на Дори", един от най-очакваните блокбастъри на 2016 г., заглавната героиня за втори път поема на пътешествие със своите приятели Немо и Марлин. Този път - в търсене на отговори за собственото си минало. Ще успее ли най-накрая да си спомни нещо? Кои са нейните родители? Къде се е научила да говори езика на китовете?

Отговорите на всички тези въпроси акостират в кината за начало на лятната ваканция - от 17 юни на 2D и 3D.

Припомнете си и подгряващия трейлър, където звучеше хитът на Боби Дарин Beyond the Sea: