Трейлъри, задкулисни кадри и плакати за тазгодишния Star Wars филм на режисьора Рон Хауърд, който ни връща в миналото на Хан Соло - по кината от този петък, 25 май

Хан Соло, легендарния галактически контрабандист и пилот на "Хилядолетния сокол", съпруг на принцеса Лея, баща на Кайло Рен, е главен герой на тазгодишния Star Wars филм, който ни връща в неговите младежки години, преди Люк Скайуокър и Оби-Уан Кеноби да наемат кораба му в "Междузвездни войни - Епизод IV: Нова надежда".

"Соло: История от Междузвездни войни", чийто жанр се определя като "космически уестърн", е по кината от този петък, 25 май, а седмица по-рано имаше премиера на кинофестивала в Кан. 

Видео: Български хор в саундтрака на Solo: A Star Wars Story

Номер 10 в космическата сага, филмът е поредната Star Wars предистория след бунтовническия Rogue One, а хронологично се разполага няколко години по-рано, между "Епизод III: Отмъщението на ситите" и "Епизод IV: Нова надежда", известен у нас просто като "Междузвездна война". 

Сюжетът тук набляга върху заформянето на приятелства за цял живот - но и на предателствата, които превръщат Хан в контрабандиста, негодника и героя, когото познаваме...

Подгряващият трейлър беше пуснат едва в началото на февруари, в рекламния блок на Супербоула, а часове по-късно излезе по-подробна версия с първи реплики на титулния персонаж, игран от Харисън Форд в четири филма.

Виж още: Най-очакваните филми и нови сериали през 2018 г.

Сега в него се превъплъщава 28-годишният Олдън Ерънрайх, популярен с ролята на каубоя от "Аве, Цезаре" на братя Коен.

Първите видеокадри се забавиха заради смяната на режисьорите по средата на снимачния процес. След уволнението на Крис Милър и Фил Лорд (анимациите "Лего: Филмът" и "Облачно, с кюфтета") мястото им зае ветеранът Рон Хауърд, на 63, носител на две награди "Оскар" с биографичната драма "Красив ум".

Виж още: Филмът за Хан Соло няма да е комедия

Той е известен също с екранизациите по романите на Дан Браун ("Ад", "Ангели и демони" / "Шестото клеймо", "Шифърът на Леонардо"), приказните "Уилоу" и "Как Гринч открадна Коледа", а сред последните му работи са документалният филм за "Бийтълс" The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years, сериалът "Геният" и биографични ленти с Крис Хемсуърт ("В сърцето на морето" и "С пълна газ").

Крис Хемсуърт (вдясно) с режисьора Рон Хауърд, на когото връчи статуетката за цялостен принос LOUIS XIII Genius Award на 20-ите годишни награди за кино "Изборът на критиката" в Лос Анджелис, 15 януари 2015 г. Снимка: PRNewsFoto/Louis XIII de Remy Martin

В актьорския екип на "Соло: История от Междузвездни войни" се откроява Доналд Гловър (носител на "Еми" за сериала "Атланта") като прочутия комарджия Ландо Калрисиян, от когото Хан спечелва кораба си "Хилядолетния сокол"... 

... който тогава все още изглежда чисто нов.

Уди Харелсън (наскоро номиниран за "Оскар" с "Три билборда извън града") е наемникът Бекет, който изпълнява менторска роля за младия Соло.

Именно неговият персонаж въвлича още неопитния Хан в криминалните среди, като го кани да работи за високопоставен гангстер (Пол Бетани), който е и основният злодей във филма...

Работил с режисьора Рон Хауърд в "Красив ум" и "Шифърът на Леонардо", актьорът получава ролята на Драйдън Вос, след като титулярът Майкъл К. Уилямс се оказва ангажиран и не може да се върне за снимки. С присъединяването на Бетани персонажът получава по-хуманоидни черти.

Женските роли този път са много повече, в тон със съвременните тенденции в Холивуд: Танди Нютън е екранната партньорка на Уди Харелсън, Линда Хънт озвучава лейди Проксима, англичанката Фийби Уолър-Бридж дава гласа си на компютърно-генерирания андроид L3-37, а Емилия Кларк (Денерис Таргариен в сериала "Игра на тронове") е първата любов на Хан - Кира, негова сънародничка от родната му планета Корелия.

В костюма на помощник-пилота на "Хилядолетния сокол", 190-годишния Чубака, вече е финландският баскетболист Йоонас Суотамо, висок 209 см. Предшественикът му Питър Мейхю, понастоящем над 70-те и в заслужена пенсия, е достигнал над 2,25 м височина заради свръхфункция на хипофизната жлеза в детските му години, излекувана успешно.

Освен в оригиналната трилогия на Джордж Лукас, уукито има участие в друга предистория - "Епизод III: Отмъщението на ситите", като продължава участието си и в двата нови филма: "Силата се пробужда" (2015) и "Последните джедаи" (2017).

Появата му редом с Хан Соло беше сред емблематичните първи кадри от "Соло"...

Въпреки уволнението на първоначалните режисьори двамата остават в надписите като изпълнителни продуценти, а готовият филм беше анонсиран като най-смешния в цялата история на космическата сага - заради реплики от сорта на: "Мразя те!" - "Знам", които препращат към оригиналната трилогия.

Финалът намеква, че можем да очакваме поне едно продължение на тази (пред)история, а съго така самостоятелен филм и за Ландо Калрисиян...