"Мисията невъзможна: Разпад", където се подвизава и мустакът на Хенри Кавил (Супермен), е по кината у нас от 27 юли, а първите отзиви на западните критици са близо до възторга

"Счупи крак!" (Break a leg) е английски идиом, с който артистите си пожелават успех преди спектакъл. За Том Круз обаче този израз е буквален - той наистина си счупи крака по време на снимките за шестия "Невъзможна мисия".

"Мисията невъзможна: Разпад" (MI6: Fallout) показва неговия агент Итън Хънт, американския Джеймс Бонд, в поредната надпревара с времето - резултат от провалена мисия, - за да предотврати надвисналата над света ядрена заплаха.

За разлика от 007 обаче, тук специалистът по невъзможни мисии действа на терен с целия си екип (Алек Болдуин, Саймън Пег и Винг Реймс - единственият, освен Круз, който се е снимал във всички филми досега), а мацките (познатите Ребека Фъргюсън и Мишел Монахан) участват като равни с тях в битката със злото.

Видео: Том Круз разиграва филмите си в 10 минути

Поредицата е вдъхновена от едноименния тв сериал, който се излъчва по американската Си Би Ес в продължение на седем сезона (1966-73 г.) с музикалната тема от композитора Лало Шифрин.

След като е пренесена на голям екран през 1996 г., под режисурата на Брайън де Палма, поредицата шпионски екшън-трилъри е събрала близо 3 млрд. долара касови приходи, като зад камерата след това са заставали режисьорите  Джон Ву, Джей Джей Ейбрамс, Брад Бърд ("Мисията невъзможна 4: Режим Фантом") и Кристофър Маккуори.

Последният засне предишния филм с подзаглавие "Престъпна нация" (2015), а сега се завръща и за шестата част заедно със злодея, игран от Шон Харис.

Маккуори е носител на "Оскар" за сценария на "Обичайните заподозрени", а с Круз е работил по още няколко проекта - като сценарист на "Операция Валкирия", "На ръба на утрешния ден", миналогодишния провал "Мумията" и първия "Джак Ричър", на който е и режисьор.

Том Круз подгря зрителите още преди няколко месеца, като показа кадри от каскадата, при която се удря в стена и чупи глезена си. Въпреки видимата фрактура той геройски довършва сцената, за да не се налага нов дубъл. Все пак снимките са прекратени за два месеца, докато звездата се възстанови.

Актьорът, който в началото на юли навърши 56, обаче признава, че 11 месеца по-късно кракът му още не е зараснал напълно...

Към актьорския състав сега се присъединяват Ванеса Кърби (младата принцеса Маргарет в сериала The Crown) като дъщеря на оръжейния търговец Макс (Ванеса Редгрейв) от първия филм, Анджела Басет ("Черната пантера", сериала "911") и Хенри Кавил, чийто злодейски мустак предизвика множество коментари и шеги още миналата есен.

По договор актьорът, който тук играе агент на ЦРУ, нямал право да бръсне лицевото си окосмяване и когато се появил в този вид да доснима сцени като Супермен за "Лигата на справедливостта" (2017), от супергеройската продукция изтрили мустака му по компютърен път - което на екран изглеждаше някак неестествено.

"Мисията невъзможна: Разпад" е по кината у нас от 27 юли, а първите отзиви на кинокритиката са повече от възторжени. А ако Том Круз намери сили в себе си и за седми филм, ще изравни рекорда на Роджър Мур като Джеймс Бонд.