С много чувство за хумор Ема Бари споделя във Vulture.com впечатленията си от прожекцията на новите "Междузвездни войни", на която отива, без да е гледала никой от предшестващите шест епизода

Казахме ви, че можете да отидете на "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и без да сте изгледали предишните шест епизода. Но покрай цялата тайнственост, с която беше обгърнат сюжетът, филмът нямаше истински синопсис...

А колкото и да не ни се вярва, има хора, които не знаят (почти) нищо за космическата сага, измислена от Джордж Лукас. Защото не се интересуват нито от фантастика, нито от сапунени опери, нито къде изгря Харисън Форд, а камо ли от ролята, която провали кариерата на Натали Портман...

Предлагаме ви разсъжденията на една американка, която се осмелява да признае, че е точно такъв "новобранец" - и получава в отговор куп невярващи погледи, на ръба на възмущението. Установих, че ако не си гледал Star Wars, пише г-ца Бари, можеш да се изстреляш в Космоса и да умреш, както, сигурна съм, се случва поне с един от героите в тези филми.

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

Въпреки че принадлежи към непосветеното малцинство, тя все пак е чувала нещичко за "Междузвездни войни". Най-малкото рожденият й ден е на 4 май, честван в световен мащаб като деня на Star Wars (защото May the Fourth be with you!). Ето какви са нейните впечатления от "Силата се пробужда", споделени във Vulture.com. Забавно е, но не го четете, ако не сте видели филма!

"Знаех, че Дарт Вейдър е зъл и говори с гласа на Муфаса. Знаех, че Хан Соло е човек (макар да го мислех за Ханс Соло). Определено мога да разпозная Чубака сред обичайните заподозрени, ако се наложи. Принцеса Лея е Кари Фишър (която съм гледала в "Когато Хари срещна Сали".) Косата й е на прическа тип "кифла охлюв" и на някакъв етап е носила дори златни бикини (информация, която съм придобила, следейки сериала "Приятели"). Светлинните мечове са някакви страхотни, ултрамодерни саби. Дарт Вейдър е баща на Люк.

Видео: Животът и изкуплението на Дарт Вейдър

Но да си добре запознат с някои от най-популярните филмови факти не е достатъчно. Номерът - а според мнозина и проблемът ми - е, че никога не съм гледала и съпреживявала филм от поредицата. Може би нямаше и да го сторя, ако "Дисни" не бяха откупили правата и не бяха решили да пускат нов филм на всеки два месеца (всъщност на всеки две години - бел.ред.).

Когато стана ясно, че "Междузвездни войни" нямат намерение да отиват в небитието, реших: време е. Бях притеснена и когато миналия петък влязох в киното, се чувствах като проникнала с взлом в някакъв таен клуб, където бързо щяха да ме разкрият. Носех си и тефтерче, за да изглеждам като редови фен.

Никой обаче не се впечатли, че не бях с фланелка Star Wars - и тогава светлините угаснаха. Започваше! А аз много се вълнувах, че най-сетне ще видя Дарт Вейдър.

Виж още: Как да запалим децата по "Междузвездни войни"

Това, което следва, са хаотичните ми разсъждения и въпроси, които изникваха в главата ми, докато гледах "Силата се пробужда", моя първи епизод от "Междузвездни войни". Внимание - следват подробности за сюжета / спойлъри (със спорна изчерпателност):

Надпис: "Лукас филмс". Посрещат го с шумни аплодисменти. Трябваше да очаквам нещо подобно. Атмосферата наоколо започва да ми харесва.

"Отдавна, много отдавна, в една далечна галактика..." Да. Добре. Това отговаря на някои важни въпроси.

Този течащ надпис ми е познат!

O! В течащия надпис ви разказват сюжета. Поне така ми се струва? Най-малкото, подготвят почвата. Не съм сигурна дали тази информация е вече известна или хората я научават за първи път, като мен. Само че аз лично не научавам нищо, защото нищо от това не ми изглежда смислено. Не вдявам нито дума.

Виж още: 30 факта за новите "Междузвездни войни"

Участва Оскар Айзък. Познах го! Голям актьор. Като хамелеон е. Тук е като хамелеон в униформата на пилот.

Пристигат щурмоваците. Знам, че са войници... но почакай, щурмоваците са злодеи? Струва ми се, че са от лошите! А бях сигурна, че са от добрите. Виждала съм ги да се разхождат из Дисниленд.

И сега един от щурмоваците кърви с истинска червена кръв. Мислех ги за роботи!

Така, това определено е BB-8. Познавам го от всички реклами за играчката. Виждала съм го и в каталога за подаръци на Bed, Bath & Beyond. Чудя се дали е играл в друг филм или всички са така луди по него заради участието му в този? Много е сладък. Чудя се как е възможно да се направи робот, който да се струва сладък на хора като мен. Добра работа, момчета.

В тази вселена хората ли произвеждат роботите или роботите са нещо като отделна раса?

Тези вече водят някаква междузвездна война, а не са изминали и пет минути от филма. Не съм убедена, че знам кой за какво се бори. Преди секунда всичко си вървеше по мед и масло.

Този тип много прилича на Дарт Вейдър. Обаче не е Дарт Вейдър. Казва се Кайло Рен. Всичките злодеи ли приличат на Дарт Вейдър? Щурмоваците работят за него. Схванах.

Изглежда, че тук всеки е или човек, или робот. Схванах.

Оскар Айзък е доста забавен. Току-що каза на един от лошите: "Аз ли да говоря първи или ти ще говориш?" Напълно в стила на Лари Дейвид. Шегите в този филм са добри. Не очаквах шеги.

Някакъв старец в роба току-що заговори с британски акцент. Нямам представа кой е, нито пък защо някои от тези хора са британци. Освен актьора Някойси Бойега - май че той всъщност е наистина британец, но в този филм не играе британец? Защо го правят? Сякаш някой ни заблуждава съвсем умишлено.

Как хората на другите планети разбират британския английски?

Сега се появява една жена, наоколо има много пясъци и донякъде наподобява стиймпънк. И тя е британка. Предполагам, че е британка и извън екрана, защото има известна прилика с Кийра Найтли. Поне си движи устните по британски маниер.

Този филм не е само за хората и роботите, както си мислех преди. Момичето а ла Кийра Найтли току-що пристигна на някакъв битпазар. Изглежда като фермерския пазар на междузвездните войни. Има същества, които са като кръстоска между динозавър и куче, плюс разни типове с огромни, пухкави наглед физиономии на чудовища. 

Изглежда много яко. Винаги съм знаела за съществуването на Чубака и Йода, така че е напълно естествено да има и други, които не са роботи или хора. Просто никога не съм си давала сметка за това.

Хората, роботите и куклените персонажи говорят на различни езици. Някои разбират тези езици, а други не. Не съм сигурна защо. Учили са ги в училище?

Чух, че този филм ще издържи теста на Бекдъл. Да го видим! Засега има само една жена, поне така ми се струва. Не знам как да разбера дали тези динозавърски същества са от мъжки или от женски пол.

Изглежда толкова прашно. Сложете си очила! Освен ако тези извънземни динозаври не са с по-плътни очи, които се навлажняват и не се нуждаят от очила. Това по канона на Star Wars ли е?

Кийра Найтли е нещо като робиня, поне така ми се струва? Или не е. Просто трябва да свърши доста работа, за да си изкара хляба - който втасва наистина светкавично...

О, Боже! Домнал Глийсън участва в това??? Влюбена съм в него, той ми е най-любимият. Дали няма да вмъкнат някоя шега с "Въпрос на време"? Например някой от щурмоваците да каже: "Беше въпрос на време да се появиш"? Да се надяваме.

Мисля, че Домнал Глийсън играе Космическия Хитлер. Има прическа в стил "Хитлерюгенд" и носи шлифер. Уф. Ето така съсипваш любовта на една еврейка.

Жената се казва Рей, струва ми се. Всички звуци в Космоса си приличат. Тя току-що информира един гаден криминален бос с пухкаво лице, че "дроидът не се продава". Не казваше ли някой именно в "Междузвездни войни": "Това не са дроидите, които търсите?" Дали тази нова реплика ще стане също толкова известна?

Хора, BB-8 се очертава да е звездата на този филм. Мога да разбера защо. Той е наистина очарователен.

Оскар Айзък и Бойега току-що откраднаха един кораб и катастрофираха с него. Бойега смята Оскар Айзък за загинал. Не на мене тия! В момента той е твърде актуален. Вече с въодушевление си представям как ще се завърне от оня свят.

Бойега току-що намери BB-8. Това бе дроидът, който търсеше. Ха-ха. #FanJokes

Героят на Бойега, Фин, все се опитва да хване Рей за ръка, за да я отдалечи от опасността, а тя все повтаря, че може да се справи и сама. Малко се престарават по линията "филм със силна жена в главната роля". Усеща се едно снизходително отношение. Ще го преглътна.

Сега всеки говори за Люк Скайуокър. Очевидно той е изчезнал и никой не може да го намери. Как става така, че всички го познават? Изглежда, че е някой много известен. Например герой от междузвездните войни или нещо такова.

Познавам този кораб, защото имах една играчка с него, когато бях малка. Получих я като награда в четвърти клас. Тогава нямах представа какво е, но ми харесваше. Предполагам, че в това отношение нищо не се е променило особено.

Кайло Рен разбира, че неговите щурмоваци не успели да заловят Фин и Рей. Сега Кайло е като едно много високо сърдито бебе. Разхвърля всичко из помещението и току-що съсече с лазерния меч компютъра си! Защо ли е толкова ядосан? Какво е "тъмната страна"? Донякъде схващам, но не съвсем. Дали е като доброто и злото? И той е решил, че иска да бъде лош?

Появяват се Харисън Форд и Чюи! Тези ги знам. Знае ги и публиката. Както и Рей? Тя току-що каза: "Ти си Хан Соло, който се е сражавал на страната на бунтовниците!" Явно и той е известен в междузвездните войни - колкото Люк, предполагам.

Форд казва, че това е Хилядолетният сокол. O! Чувала съм това име. Досега го мислех за нечий пернат домашен любимец.

Всеки иска да намери Люк, но нямам представа защо, нито пък защо Люк е изчезнал. Изглежда по-скоро, че не иска да бъде намерен.

Досега научих, че има нещо, наречено "бунта", и нещо, наречено "тъмната страна", както и трето нещо, наречено "съпротивата", а също така и "републиката". Нямам представа какво им се случва, въпреки че вече получих най-обща представа за сюжета.

Те са на борда на кораб, а сега вътре проникват и някакви банди. Защо не си заключват корабните врати? Тези са ирландци. За пореден път, не съм сигурна как са се озовали тези ирландци в Космоса.

Кайло Рен разговаря с един тип, който има с огромна глава. Оттук ми се струва, че ще произтече важна информация за сюжета. О, Боже! Той току-що нарече Хан Соло "баща ми"!!! Всеки ли е нечий баща??? Това е мегаяко.

Какво е джедай?

Хан ги води до нещо като извънземен град. Много ми харесва. На вид е като "Лабиринт" на Джим Хенсън.

Кайло Рен води дълбокомислен разговор с някого. Не се вижда с кого. Е, сега завъртяха камерата. О, боже, това е разтопената маска на Дарт Вейдър! И той току-що го нарече "дядо"! Дарт Вейдър е мъртъв ??? Дарт Вейдър е дядо на Кайло Рен??? Но Дарт не е баща на Хан. Или е?

Ще ми е нужна минутка да смеля новината за смъртта на Дарт. Знам, че е злодей, но на мен така ми се щеше да го видя!

Охххх!!!! Дарт бил баща на Лея, което означава, че Лея и Люк са брат и сестра. Което означава, че Лея и Хан са имали бебе - Кайло Рен. Схванах. Вместо 3D очила преди прожекцията трябва да раздават родословно дърво.

В извънземния град има една дребничка жена с големи очила, която много ми допадна. Тя нарече Чубака "гаджето ми"! Мисля, че просто се надява. Давай, момиче. Тръгвай след това високо куче!

Току-що Рей чу плач, завтече се да види откъде идва, но откри само една ракла. Отвори я и всички изръкопляскаха. Това е някакво парче метал, поне така изглежда. Нещо важно, предполагам.

Очилатата лейди говори за "силата". Какво е "силата"? Приемам това за даденост. Преди мислех, че е просто някакъв поздрав, но очевидно става дума за нещо, което можеш да владееш или да не владееш. Подобно на суперсила. Мислех си, че "Нека силата бъде с теб" е същото като да кажеш "На добър час!". Грешала съм.

А металното нещо се оказа светлинния меч на Люк.

Обратно към космическите нацисти! Въпрос на време беше. Ха-ха. Домнал произнася злодейска реч пред огромно знаме в червено и черно. Щурмоваците току-що му отвърнаха с нацистки поздрав. Малко съм объркана. Каква е връзката между Кайло Рен и космическия Хитлер Домнал Глийсън? Във всичките филми ли има нацисти, или това е нещо ново?

Фин е със синия светлинен меч, характерен за добрите! Това по-добро ли е от пистолет? Бластерите изглеждат по-практични и лесни за употреба.

Добрите са на своя си кораб и Чубака ръси шегички наляво-надясно. Много е забавно. Кой играе Чубака? Дали е много висок човек или дете, стъпило на раменете на друго дете?

Трипио и принцеса Лея току-що пристигнаха с друг кораб! Трипио го познах. Той е малко глуповат. С това ли е забележителен? Предполагам, че е програмиран от някой британец, защото също говори британски английски. Изглежда доста произволно са избирали кой да говори британски и кой да комуникира с "бибиткания" или грухтене.

Трипио знае BB-8 по име. Вече са станали приятели. Откъде ли се познават? Дали е следствие от факта, че и двамата са роботи?

Хан току-що каза на Лея: "Сменила си прическата." Това го разбрах!

Хан и Лея току-що са видели сина си Кайло Рен за първи път, откакто... нямам представа откога. Тази семейна драма постепенно ме увлича.

Всички говорят за якета. Хан е облечен в същото яке, както винаги, предполагам? Фин носи якето на Оскар Айзък.

Дали Лея е все още принцеса? Вече никой не се обръща към нея с "принцесо", а с друга дума. Органа? На какво всъщност беше принцеса тя? На цяла планета? Какво представлява органата?

Хан и Лея си изясняват отношенията. Сцената е доста тъжна. Сякаш са имали син, който е починал и това е довело до раздялата им - само че вместо да умре, той взел, че се присъединил към Тъмната страна. Напомня сериала The Affair.

ДЕТЕТО ИМ Е АДАМ ДРАЙВЪР? ХА-ХА-ХА!!!

Рей е по-силна в телепатията и четенето на мисли от Адам Драйвър. Сякаш преживявам просветление. Това ли е "силата"? "Силата" е да контролираш умовете на другите, нещо такова? Силата на убеждаването?

Рей току-що се измъкна от влиянието на Кайло Рен, използвайки новопридобитото си влияние над хората! Как може Лея и Хан да са създали такова скапано отроче? Кайло Рен е като разсърден тийнейджър. Обзема го нов пристъп на ярост, когато разбира как е избягала Рей.

Грег Грунбърг? Играе пилот от съпротивата? Знам, че филмът е на Джей Джей Ейбрамс, но все пак? Нямам чувството, че е на мястото си. Може би просто съм прекалено голям фен на "Фелисити", но не ми е убедително.

"Хей, и аз съм в "Междузвездни войни!" - ето това впечатление оставя Грег Грунбърг.

Всеки ръкопляска, защото току-що се появява някакъв тип с рибешка глава. Нямам предвид, че държи в ръце рибешка глава, а че главата му е като рибешка.

Губя чувство за ориентация. Дали са на различни планети? На една планета? На различни кораби? Колко кораба?

Чюи току-що даде на Хан някакво яке. Прекалено много якета.

Ще ми се да имах топографска карта. На какво разстояние са тези неща едно от друго?

Адам Драйвър се преструва, че обича баща си, но от километър се вижда какво ще се случи. М-да, той току-що уби Хан Соло. Вероятно за хората, които са гледали всички филми, този момент е още по-разтърсващ. А на мен ми стана тъжно, че видях как умира Харисън Форд. Той изглеждаше много забавен и автентичен.

Косата на Адам Драйвър напомня прическата на Алън Рикман в "Хари Потър". Макар че всъщност никога не съм гледала и "Хари Потър". Може би това е тема за друга статия, някой друг път?

А сега Кайло Рен и Рей се сражават с лазерни мечове в снега. Все още ми е чудно защо хората биха използвали нещо такова вместо огнестрелни оръжия, от които като че ли в Космоса има в изобилие.

Цяла планета току-що се взриви на парченца. Изобщо не вдявам какво стана, показаха го от прекалено далечно разстояние. Поне си мисля, че беше планета. Това вероятно не е спойлър, защото нямам представа за какво говоря и какво се е случило.

Принцеса (?) Лея Органа и Рей току-що се прегърнаха и останаха така известно време. Беше мил жест, но не знам дали това се брои за преминаване теста на Бекдъл. Ако трябва да сме честни, помежду им нямаше мъж. И когато Рей разговаря с онази малка куклена старица с големите очила, мъжете не бяха сред темите. Значи се брои.

R2-D2 е спал години наред, а сега просто се събуди! И останалата част от картата, която търсиха досега, е била у него! Той ми се струва страхотен. Определено би бил полезен, но не е така сладък като BB-8. Това богохулство ли е?

Добрите сега имат всички парчета от картата, за да намерят Люк, но за какво им е всъщност той? И да попитам пак - къде е бил досега? Дали си е отишъл доброволно? Но е оставил карта? "Не идвайте подире ми, но ако случайно все пак решите да дойдете..."

Рей изкатери доста стъпала, за да намери Люк. Отлична фитнес тренировка. 

Предполагам, че това е Люк? Виждам му само гърба. Той се обръща и това определено е Марк Хамил. Марк Хамил е Люк. Люк е братът на Лея. Лея е бившата жена на Хан. Хан и Лея са родители на Кайло. Дарт е дядо на Кайло, баща на Люк и Лея, и е мъртъв. Дотук разбрано!

Цялото това постапокалиптично облекло много ми допада, изглежда шик. По подобен начин се обличаше и майка ми.

О, Боже! Къде е ръката на Люк?! Предполагам, че това е информация от друг "епизод".

Дали Рей е дъщеря на Люк? Тя изглежда притежава "силата". Имам обаче един въпрос: Коя е майката?

Рей връща на Люк стария му светлинен меч, но двамата просто си стоят в пълна тишина и той още не го е взел от ръката й. Ще го направи ли? Има ли Хамил някакви реплики? Филмът свършва. Няма реплики. Само една роботизирана ръка, която може да вземе, но може и да не си вземе стария меч в следващия "епизод".

Това беше! Не зърнах Дарт Вейдър (моят бял кит!), но на един етап от филма видях Адам Драйвър да говори на разтопената му маска и вероятно това ми стига. 

Сигурно се чудите дали този филм ми е харесал дотам, че да поискам да установя как всъщност се е разтопил Дарт Вейдър? Може би бих изгледала оригиналния филм, но само толкова. Дотогава, нека силата бъде с вас! (Не това, което те имат предвид, а каквото си мислех, че значи, преди да гледам този филм. Нещо като: До скоро!)"...

Източник: Vulture