Тоалетът, който Лея (Кари Фишър) носи като робиня на Джаба, беше продаден на търг за 96 хил. долара, но далеч не беше най-скъпият реквизит от "Междузвездни войни" в аукциона

"Златните" - метални, но всъщност пластмасови - бикини на принцеса Лея от "Междузвездни войни, Епизод VI: Завръщането на джедаите" (1983) бяха продадени на онлайн търг за 96 хил. долара.

Култовият костюм е одеждата, която лидерката на бунтовниците е принудена да носи, докато е пленница на Джаба Хатянина. Победителят в наддаването получил в допълнение каишката и веригите, на които гангстерският бос от Татуин държеше красавицата край себе си.

Освен че изглежда безкрайно неудобна за носене, дрехата не скривала нищо от очите на околните, твърди актрисата Кари Фишър, която сега се завръща в коронната си роля за продължението "Силата се пробужда", по кината през декември.

Виж още: Любопитни факти за лицата от старите "Междузвездни войни"

Копие на костюма неотдавна облече по-младата й колежка Ейми Шумър, която позира в предизвикателна фотосесия като Лея за мъжкото сп. "Джи Кю". Поводът беше премиерата на комедията "Тотал щета".

Робската одежда на Лея беше сред множеството разпродадени предмети от архива на филмовия продуцент Гари Кърц. Най-висока цена - 450 хил. долара, двойно повече от началните 200 хил. - беше платена за макет на космическия кораб на принцесата от "Епизод IV" (1977), минал по екраните у нас под заглавие "Междузвездна война".

Дипломатическият Blockade Runner, с който принцесата прави опит да се промъкне през имперската блокада, всъщност е първият космически кораб, появил се на екран в поредицата на Джордж Лукас.