Роб. Герой. Злодей. Спасител... Петминутен клип, събрал възхода, падението - и избавлението - на Анакин Скайуокър, по-известен като Дарт Вейдър

Датата 4 май се отбелязва като празник на "Междузвездни войни", в който феновете си разменят поздрава May the 4th be with you! (игра на думи с джедайската благословия "Нека Силата бъде с теб!") - използван за първи път от британската Консервативна партия във вестникарска реклама по случай изборната победа на Маргарет Тачър на 4 май 1979 г. Впрочем също този месец - 25 май 1977 г., е била официалната премиера на първия Star Wars филм - "Междузвездна война".

След като купиха "Лукасфилм", от "Дисни" обявиха, че от 2015-а нататък планират трилогия продължения и два самостоятелни филма за отделни персонажи (Боба Фет? Хан Соло?). За режисьор на Епизод VII е привлечен Джей Джей Ейбрамс, заснел новия "Стар трек" и продължението му "Пропадане в мрака".

Дарт Вейдър обаче е затворена страница от космическата сага. През 2003-та Черния лорд се класира на трето място в Топ 100 на злодеите в киното, съставен от Американския филмов институт, като отстъпи само на д-р Ханибал Лектър от "Мълчанието на агнетата" и Норман Бейтс от "Психо".

Историята му започва като дете в "Епизод 1: Фантомна заплаха" и приключва със смъртта на Императора в "Завръщането на джедаите", а в ролята влизат четирима актьори: малкият Джейк Лойд, Хейдън Крисенсен, културистът Дейвид Прауз и Джеймс Ърл Джоунс, на когото принадлежи гласът на лорд Вейдър.