Музиката на "Соло: История от Междузвездни войни" е композирана от Джон Пауъл, а в записите й участва народният хор "Ваня Монева" (Космически гласове) - но това далеч не са първите БГ гласове в холивудски филми!

Ако в музиката на премиерния "Соло: История от Междузвездни войни", 10-ия игрален филм от космическата сага, долавяте нещо познато, не сте се излъгали - финалните надписи сочат, че в записите е участвал българският хор "Ваня Монева".

Той е основан е през 1994 г. и е известен още под името "Космически гласове", а негов главен художествен ръководител и диригент е майката на поппевицата Мария Илиева - Ваня Монева.

Преди това тя е работила с "Мистерията на българските гласове", Женския народен хор при БНР, Представителния смесен хор "Алеко Константинов”, Хора на софийските девойки, Представителния смесен хор "Петко Стайнов" и хоровата школа в град Казанлък.

Актуалната й вокална формация изпълнява не само народни песни, но и обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, уърлд мюзик, филмова и театрална музика.

Композитор на "Соло: История от Междузвездни войни" е Джон Пауъл, заменил холивудския ветеран Джон Уилямс, който тази година получи рекордната си 51-ва номинация за "Оскар" с "Междузвездни войни: Последният джедай". В предишната "История от Междузвездни войни", Rogue One, музиката беше дело на Майкъл Джакино.

Джон Пауъл също има богата филмография - с поредицата за Джейсън Борн и множество детски филми, сред които анимационните хитове "Шрек" (в съавторство с Хари-Грегсън Уилямс), "Рио", "Весели крачета", "Бикът Фердинанд", "Ледена епоха" и "Как да си дресираш дракон", който през 2011 г. му носи и единствената досега номинация за "Оскар".

Сега той не само използва български хор, но и кара брассекцията да свири на... вувузели. Записът на музиката за "Соло: История от Междузвездни войни", която може да се прослуша във видеоканала на "Дисни мюзик", е осъществен в легендарното лондонско студио "Аби Роуд" със 125-членен оркестър и хор под диригентството на Гавин Грийнауей.

Разбира се, музикалната тема на Хан Соло The Adventures of Han е композирана от Джон Уилямс, който вече е на 86 и догодина с Епизод IX приключва работата си по поредицата.

Пауъл е осигурил приемственост, като е създал музикални теми за някои от останалите герои като Чубака, дроида L3 и Енсис Нест, но същевременно е адаптирал някои от емблематичните композиции на колегата си от оригиналните Star Wars филми (1977-83 г.) - например мелодиите, свързани с "Хилядолетния сокол", Империята и имперските TIE изтребители.

Български народни певици звучат и в други световни филмови продукции, припомня БНР. Песента на композитора Стефан Драгостинов "Планино, Стара планино" служи за фон на спиращи дъха подводни пейзажи в документалния филм на реж. Вернер Херцог "Срещи на края на света" (2008). Изпълнението е на женски хор към фолклорния ансамбъл "Филип Кутев".

Български женски хор пее и в пълнометражната "Дисни" анимация "Братът на мечката" (2003). Автор на композицията е Фил Колинс, а песента е на езика на ескимосите.

Гласове от Лондонския български хор звучат като фон в биографичния филм за Елизабет Първа "Кралицата дева", както и в холивудската суперпродукция "Троя" (2004), където песента Remember Me се изпълнява от Джош Гробан и Таня Царовска.

Обичаната българска песен "Притури се планината", в интерпретацията на "Мистерията на българските гласове", е включена във филма "Исус от Монреал" (1989). В американския екшън "300" (2006), в композицията на Тайлър Бейтс Message For The Queen, звучи отново тяхно изпълнение - народната песен "Зайди, зайди, ясно слънце".

И докато боксофисът на новия Star Wars филм след премиерния уикенд се оказа разочароващ и под очакванията на "Дисни", български глас звучи и в най-касовия филм за всички времена - "Аватар" (2009) на Дейвид Камерън. Това е Радка Варимезова, дъщеря на народната певица Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов, които от 2001 г. преподават български фолклор в университета на Лос Анджелис, щата Калифорния (UCLA).

Тя участва в парчето Jake's First Flight (Първият полет на Джейк), където пее на измисления извънземен език на навите. По музиката на композитора Джеймс Хорнър импровизирали десет певици, но именно гласът на българското момиче съвпаднал с очакванията на екипа, разказва БНР.