Британският принц Хари се ожени за американската актриса от сериала "Костюмари" Меган Маркъл

Принц Хари и Меган Маркъл, които вече ще са известни като херцога и херцогинята на Съсекс, се ожениха с бляскава церемония в замъка Уиндзор.

Двамата си казаха "Да" в параклиса "Сейнт Джордж", където сред 600-те гости бяха кралица Елизабет Втора и съпругът й, принц Филип.

Виж още: Нестандартните торти за британската кралска сватба (видео)

ВИП присъствието включваше знаменитости като тв водещите Джеймс Кордън и Опра Уинфри, сър Елтън Джон, певците Джеймс Блънт и Джос Стоун, актрисата Приянка Чопра и екранният партньор на булката от сериала "Костюмари" Патрик Дж. Адамс, чийто герой се ожени за нейния персонаж във финала на сезон 7, последен за двойката им.

Майката на булката Дория Рагланд, в изчистен бледозелен тоалет (цвят шамфъстък), допълнен с барета, беше сред най-елегантните дами в този ден - и не можеше да скрие вълнението си.

Сред съпружеските двойки, които влязоха в църквата, бяха Амал и Джордж Клуни, Виктория и Дейвид Бекъм, Серина Уилямс и основателя на Reddit Алексис Оханян, актрисата Кери Мълиган и фронтменът на Mumford & Sons Маркъс Мъмфорд.

Младоженецът Хари и брат му Уилям бяха в униформи на полка Сините и кралските (The Blues and Royals) от придворната кавалерия. 

Меган Маркъл носеше бяла булчинска рокля от "Живанши", дело на британската дизайнерка Клеър Уейт Келър, която е първата жена начело на френската модна къща.

Петметров шлейф с ръчно бродирани цветя, символизиращи всяка от 53-те държави в Британската общност, придаваше завършек на сватбения тоалет.

Косата на булката беше прибрана, а главата й беше увенчана с диадемата, предоставена от кралицата специално за повода и принадлежала на нейната баба - кралица Мери, съпругата на крал Джордж Пети.

В центъра на украшението от диаманти и платина е брошка с 10 брилянта, която кралица Мери получила като сватбен подарък през 1893 г. Другите бижута на Меган бяха обици и гривна от "Картие".

След като 73-годишният й баща Томас Маркъл претърпя сърдечна операция и не успя да пристигне, за да я отведе до олтара, с тази роля се нагърби нейният свекър, принц Чарлз - но едва на финалните метри. Като феминистки жест тя извървя по-голямата част от това разстояние сама...

В церемонията участваха госпъл хор, в чийто репертоар беше хитът на Бен И. Кинг Stand By Me, и преподобният Майкъл Къри, глава на американската епископална църква, който произнесе емоционално слово, напомняйки, че любовта е сила - и се превърна в любимец дори на атеистите.

Първата целувка на младоженците беше на излизане от параклиса, а сватбената им процесия беше в открита каляска, теглена от бели коне.