Сладкишът за сватбеното тържество на принц Хари и Меган Маркъл, с лимони и цвят от бъз, представляваше цяла кулинарна инсталация, а втората по важност торта, за журналистите, беше дело на българин

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл беше съобразена с каноните на британския кралски двор, но същевременно наруши поне няколко традиции: младоженецът сложи венчална халка; булката (американка, мулатка, с един брак зад гърба си) вървя сама до олтара, подкрепяна на финалните метри от бъдещия си свекър, и произнесе своя реч пред гостите на тържеството си; чернокож челист и госпъл хор изпълняваха музикалния съпровод; поканеният американски епископ се превърна в звезда след своята пламенна проповед в параклиса "Сейнт Джордж"...

Сватбеният сладкиш също не беше традиционен - не една, а цели три торти, подредени в своеобразна кулинарна инсталация. Вместо обичайната плодова торта двойка избра пандишпанен блат с италиански лимони от Амалфи, а за леката и пухкава маслена глазура - цвят от бъз, отгледан в кралските градини.

Фотогалерия: Дизайнерски сватбени торти

Кулинарни историци припомнят, че обичаят сватбените торти на британската династия да са плодови датира от Средните векове. Алкохолът в рецептата (ром или бренди) действал като естествен консервант, тъй като украсата на сватбения сладкиш отнемала до два месеца, а трайността му се измервала в години.

Освен това плодовата торта символизирала благосъстояние заради използването на редки за времето си съставки.

Сега със задачата да скъса с традицията беше натоварена американката Клеър Птак, също от Лос Анджелис и основателка на лондонската пекарна "Вайълет" (Violet Bakery), за която Меган е разказвала в своя лайфстайл блог. 

Виж още: Коя е Меган Маркъл, булката на принц Хари

Сладкарката се трудила по тортите няколко дни заедно с шестима пекари, а в кухнята на замъка Уиндзор добавила три сорта божури - любимите цветя на булката. Рецептата, споделена от двореца, включва:

 200 лимона Амалфи
 500 биояйца от графство Съфолк
 20 кг чисто масло
 20 кг брашно
 20 кг захар
 10 бутилки сироп от бъз, отглеждан в селската резиденция на Елизабет Втора в Сандрингам

Също с вкус на лимон и бъзов цвят беше втората по важност торта за 600-те гости, изработена от българина Иван Александров (Boutique Cookie’s Cakes), брат на актьора Владо Карамазов. За акредитираните журналисти той приготви 5-етажна торта със захарни цветя.

"Тортата ще бъде малко по-нестандартна, защото тук в Лондон като тенденция сега наистина е модерно тортите да са необлечени - или както тук ги водят, naked cake. Тяхната е semi naked (полуоблечена), измазана с маслен крем, но няма да бъде облечена. Те държат много на това, общо взето последните торти, които правя за британците, напоследък са точно такива", коментира той в аванс пред БНТ.

Получава поръчката случайно, благодарение на това, че преди време е правил тортата на Дебора Бонети - директор на Международната прес асоциация (FPA). Останала впечатлена от таланта на Иван, тя го препоръчва за един от сладкарите на кралската сватба. 

"Понеже знаех какво ще правят за сватбата и не е от най-ефектните неща, които могат да се направят в Лондон, понеже тортата за сватбата ще е украсена само с маслен крем и ще бъде с живи цветя, тогава им предложих да направя захарни цветя, за да бъде по-ефектно. Може би с това я спечелих и тя каза: "Супер, да действаме", спомня си той.