Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев слагат край на над четвъртвековния спор за името на бившата югославска република, което отваря пътя й към членство в НАТО

Република Северна Македония (РСМ) - това ще бъде новото име на бившата югославска република, за което са се споразумели македонското и гръцкото правителство. То беше обявено официално след телефонен разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Разговорът се забави цял ден, за да се включи в него от Ню Йорк и посредникът от ООН Матю Нимиц. Гръцкият премиер Ципрас първи уведоми президента Прокопис Павлопулос, че най-после е договорено решение на вече 27-годишния спор за името, което изпълнява всички поставени от Атина условия. В Скопие премиерът Заев даде извънредна пресконференция.

Българското Външно министерство приветства постигнатата договореност между Република Гърция и Република Македония. По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка, се казва в изявление на ведомството. Оттам определиха това като реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване.

Виж още: Македония обмисля да си смени името, за да влезе в НАТО

Първата стъпка за влизане в сила на споразумението е ратификация от парламента в Скопие и подпис от президента Георге Иванов, който не е съюзник на Заев, отбелязва БНТ. В отговор на това Атина трябва да информира Евросъюза и НАТО, че дава зелена светлина за начало на евроатлантическата интеграция на бившата югорепублика.

Република Северна Македония ще бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха в средата на юли. Наесен се очаква там да се проведе референдум за новото име и при положителен резултат да бъде направена конституционна промяна, като да бъде премахнат текстът относно грижите за македонското малцинство зад граница.

Чак тогава споразумението за новото име ще бъде подложено на ратификация в гръцкия парламент едновременно с ратификация за присъединяването на РСМ към НАТО.

Виж още: Гърция предлага нови имена за Македония

За гръцкото и македонското правителство новото име е приемливо. Така ли трябва да е и за България. Темата пред БНТ коментира историкът проф. Иван Илчев, който е член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси. По-рано той изтъкваше, че най-безболезненият вариант за име на югозападната ни съседка е Вардарска Македония - име, което и географски, и исторически отговаря на днешната република. А сега коментира:

"Северна Македония е възможно най-неутралното название за момента. Другите предлагани названия са от рода на Вардарска Македония, има препратка към Егейска Македония. Така че това точно обозначава мястото на Македония, тя традиционно се дели на три области - Егейска, Пиринска и Вардарска. Така че - да, според мен е изгодно. Въпросът е обаче дали гръцкото общество ще приеме название, в което присъства думата Македония."

На тази позиция засега са и гръцката опозиция, и по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас, заключава БНТ.

Сред спряганите варианти след срещата на високо равнище "ЕС-Западни Балкани" в София през май се появи и Република Илинденска Македония (РИМ), договорено в Скопие след среща на македонския премиер с партийните лидери и президента Иванов.

Консенсус по него обаче нямаше нито в Македония, нито в Гърция - въпреки твърденията на Заев, че именно това е компромисният вариант и за двете държави. От кабинета на гръцкия министър-председател напомниха, че:

"Решение на спора за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) трябва да бъде постигнато в съответствие с предложението на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц на базата на съставно наименование, което включва или географско, или хронологическо определение."

Същевременно почти всички опозиционни сили в Гърция отхвърлиха като "иредентистко" предложението Македония да бъде преименувана на "Република Илинденска Македония". 

Източник: БНТ