След като миналата седмица направи забележка на здравния министър, премиерът е възложил изготвянето на механизъм за изплащане на възнагражденията в болниците на Ловеч и Враца

Министър-председателят Бойко Борисов е разпореди министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общата сума на дължимите заплати за тримесечието от февруари до април в МБАЛ "Хр. Ботев“ и МБАЛ "Параскев Стоянов" е 1 873 113 лв.

В разговор с двамата министри Владислав Горанов и Кирил Ананиев премиерът е посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати.

Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, е посочил Борисов.

Той подчертава, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците.

Министър-председателят настоя за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си, изтъкват още от "Дондуков" 1.

След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от министерствата на финансите и на здравеопазването, на правителственото заседание тази сряда здравният министър Ананиев ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници.

Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения, убедени са от кабинета.

В неделя медиците от ловешката болница излязоха на протест за пореден път, като блокираха за час движението по пътя София-Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще.

Те се заканиха на 1 юни лекари от възлови отделения в лечебното заведение да подадат оставки, което би блокирало работата на ловешката болница.

Протестиращите призоваха премиера Борисов да отиде в Ловеч и да се запознае отблизо с проблемите на болницата, която има просрочени около 6 млн. лв. стари задължения. Четири от отделенията в момента не функционират, а други са застрашени от затваряне заради липса на персонал, съобщи БНР.

Медиците настояха също зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева да подаде оставка, тъй като не може да се справи с проблемите на закъсалите лечебни заведения. 

На предишното правителствено заседание Борисов поиска от министър Ананиев бързо изплащане на дължимите заплати във Враца и Ловеч. Премиерът подчерта, че никога до момента за здравеопазване не са отделяни толкова много средства в бюджета и настоя хората да си получават заплатите, а реформите да се правят паралелно с това.

"И обяснявайте, че не може да се крадат и източват болници - и да гледам сестри, санитари… Жената, която от февруари не си е получила заплатата... Ще даваме с половин милиард повече в тази сфера - тя казва: „Може да давате и 20 милиарда, аз не съм си взела заплатата, за мен това е важно."…, заяви Борисов, но получи отговор от министъра на здравеопазването, че проблемът с болниците във Враца и Ловеч е системен - и те са били водени към фалит повече от 13 години.

На премиерското изискване министърът да се заеме лично и да ги стабилизира Ананиев тогава обясни: "Това го правим. Ние всеки ден водим разговори с кредиторите, вдигаме запорите, само и само да функционират, и пак са недоволни."

"Ако аз от февруари ти спра заплатата, и ти ще си недоволен. Не можем да накажем хората там, затова че калпаво е било ръководството. Да не се получава повече! Това са ни два областни града!", категоричен беше Борисов в отговор.

Източник: Government.bg, БНР