Изслушването на основателя на социалната мрежа "Фейсбук" пред Европейския парламент се излъчваше на живо дни преди влизането в сила на новия регламент за защита на личните данни (GDPR)

Изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг отговаряше снощи на въпроси от председателите на парламентарни групи в Европейския парламент дали и как лични данни на европейски граждани са използвани за политически цели.

Скандалът около злоупотребата с тях в популярната социална мрежа се разрасна в средата на март с избухването на скандала с "Кеймбридж аналитика".

Данните на около 87 млн. потребители, от които 2,7 млн. на европейски граждани, се озоваха в британската фирма, като се предполага, че резултатите от нейните анализи са използвани за манипулирането на референдума за Brexit и последните президентски избори в САЩ.

Виж още: "Фейсбук" няма да е същият след скандала с "Кеймбридж аналитика"

Изслушването беше броени дни преди в сила да влезе новият регламент за защита на личните данни (General Data Protection Regulation, GDPR), което се очаква да стане в петък, отбелязва БНР от Брюксел.

Първоначално се предвиждаше срещата в Европейския парламент да бъде при закрити врата. Групите на социалистите и "Зелените" обаче настояха за публично изслушване, а лидерът на либералите и демократите за Европа - Ги Верховстадт, директно заплаши, че ще я бойкотира.

В началото на седмицата председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че е постигнал споразумение със Зукърбърг срещата не само да бъде открита, но и да се излъчва директно в интернет.

Пред представители на различните парламентарни групи американският милиардер призна, че социалната мрежа не е била подготвена за руската хакерска атака от дезинформация около президентските избори в САЩ през 2016 г.:

"През 2016 г. бяхме твърде бавни в идентифицирането на руската намеса по време на президентските избори в САЩ. По това време бяхме съсредоточени върху по-традиционни форми на кибератаки. Не бяхме подготвени за такива координирани форми на дезинформация, за които вече сме нащрек.

Оттогава направихме значителни подобрения, за да предотвратим подобни атаки в бъдеще. Например ще удвоим броя на специалистите, които ще работят за сигурността на хората и те ще станат повече от 20 хил. до края на тази година. И искам ясно да заявя, че да пазим безопасността на потребителите за нас е по-важно от това да извличаме максимални печалби."

Марк Зукърбърг увери, че чрез координирана работа с отделните правителства "Фейсбук" е подобрил значително работата си и не е допуснал хакерска намеса в президентските избори във Франция и парламентарните в Герамания през миналата година.

Източник: БНР, ЕП