Кандидатът на Европейската народна партия от Италия спечели на балотаж срещу сънародника си Джани Питела от групата на социалистите и демократите

Антонио Таяни (ЕНП, Италия) е новият председател на Европейския парламент. С 351 гласа той спечели гласуването срещу 282 за сънародника Джани Питела от групата на социалистите и демократите в четвъртия тур, балотаж между двамата претенденти.

63-годишният Таяни е бил еврокомисар по индустрията и предприемачеството (2009-2014) и досега беше зам.-председател на Европарламента. Завършил е право, служил е в италианските ВВС и е работил като журналист.

Сред основателите на партията "Форца, Италия" през 1994-та, когато е избран за първи път за евродепутат. В първия кабинет на Силвио Берлускони (1994-95) е говорител на министър-председателя, а през 2008-а той го назначава за член на Европейската комисия по въпросите на транспорта на мястото на Франко Фратини, който става министър. Във втората комисия "Барозу" запазва мястото си на зам.-председател, вече с нов ресор.

От 2002-ра насам Таяни е и сред зам.-председателите на Европейската народна партия (ЕНП).

Около избора му в Страсбург се получи интрига, след като в последния момент преди гласуването лидерът на либералите Ги Верховщад оттегли своята кандидатура и и заяви подкрепа за номинацията на ЕНП. Таяни на свой ред обяви, че коалицията ЕНП-АЛДЕ е проевропейска и призова всички останали да го подкрепят, като увери:

"Ще подкрепям всички депутати и всички групи. Не споделям всичко написано от Волтер, но подкрепям неговите думи: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш."

Социалистите обаче обвиниха либералите в непоследователност заради подкрепата за Таяни, а техният кандидат Джани Питела, който остана втори, обеща: "Какъвто и да е днешният резултат, никога повече няма да правим "голяма коалиция", никога повече няма да сключваме привилегировани сделки между големите политически групи."

Освен социалистите, групата на Зелените също обвини АЛДЕ, че в замяна на председателски постове в парламентарни комисии е дала гласовете си за десницата.

Мислим, че Питела ще бъде по-малкото зло, но виждаме, че шефът на социалистите няма никакъв шанс да победи, коментира съпредседателят на "зелените" Филип Ламбертс.

На първата за годината пленарна сесия в Страсбург кандидатурите си издигнаха "зелената" Джийн Ламбърт от Великобритания (Зелени / Европейски свободен алианс), Лауренцио Ребега (Румъния) от Европа на нациите и свободата (ЕНС), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформисти, ЕКР) и Ги Верхофстад (Алианс на либералите и демократите за Европа, АЛДЕ) от Белгия, италианците Елеонора Форенца от групата "Европейска обединена левица / Северна зелена левица" (ЕОЛ / СЗЛ), Пиерникола Педичини от "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД), Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП) и Джани Питела от "Прогресивен алианс на социалисти и демократи" (С&Д), като последните двама бяха фаворити и водеха след първите три тура.

Предсрочният избор се наложи заради решението на досегашния парламентарен шеф Мартин Шулц да се оттегли заради намерението си да се върне в германската политика.

Източник: БНР, БНТ