Нито е толкова вредно, за колкото е набедено, нито пък е прекалено здравословно. Просто е приятно и нямаме причини да спрем да го пием

Простият акт от пиенето на кафе се превърна в отделен жанр на псевдонауката.

Непрекъснато четем колко вредно е кафето или обратното - полезните му свойства се превъзнасят.

От което пак не ни става по-добре - кафе пием за удоволствие, не за терапия.

Виж още: ООН: Не кафето, а горещите напитки причиняват рак

И така, да надникнем в джунглата от измислени твърдения какво е и какво не е кафето.

Следобедната ви чаша кафе ще предизвика безсъние

Кофеинът е стимулант, но количеството, което консумирате с чашата следобедно кафе, се обработва от черния дроб практически мълниеносно и почти напълно (около 75% от него) се освобождава от тялото между четири и седем часа след консумацията му.

Така че ако пиете втората си чаша кафе към 15 ч., той е изчезнал напълно от организма преди лягане, освен ако си лягате с кокошките.

Ubezhdenieto che kafeto prechi na rastezha e babini devetini

Използвайте вряща вода за кафето

Ако температурата на водата е над 93 градуса по Целзий, водата ще започне да извлича някои от по-горчивите масла от кафето и дори може да ги унищожи. Можете да припишете изгорения вкус на кафето на прекалено горещата вода.

Виж още: 12 тайни за приготвяне на съвършеното кафе в домашни условия

Кафето дехидратира

Нищо подобно. Защо? Ами - погледнете в чашата си кафе. Плиска се нали? Съдържа доста течност. Сигурно се дължи на водата в чашата.

Количеството вода компенсира дехидратиращите свойства на кофеина.

Чаша кафе ще ви помогне да изтрезнеете. Не ли?

Краткият отговор е: не. Продължавайте лечението от махмурлук с изпитани средства като кисело мляко, зелев сок или шкембе чорба.

Кафето ви помага да отслабнете

Не точно. Стимулиращите ефекти от кофеина могат леко - и под това имаме предвид съвсем леко - да ускорят метаболизма, но това не е достатъчно, за да има отражение върху диетата, особено пък да причини дългосрочно отслабване.

Кофеинът може да намали желанието ви за храна закратко, но няма достатъчно доказателства, че дългосрочната консумация на кафе спомага за отслабването.

Кафето спира растежа

Този мит съществува от цяла вечност и е единствената причина, поради която някои хора смятат, че са високи. Убеждението, че кафето пречи на растежа, е - простете ни за изтъркания израз, - бабини деветини. Не е ясно как изобщо се е зародил този мит, но няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Kofeinat ne e tolkova e silno pristrastyavasht

Кофеинът е силно пристрастяващ

Въпреки че донякъде има частица истина в това, ситуацията далеч не е толкова сериозна. Кофеинът стимулира централната нервна система, което води до много лека зависимост, но симптомите на абстиненция траят само ден-два и са много далеч от симптомите на абстиненция при спиране на хероина например.

Виж още: Край на кофеина! Но как?

Кафето причинява сърдечни заболявания, рак, остеопороза, бяс

Успокойте се, всичко ще е наред. Консумирането на умерени количества (до 300 мл, или три чаши кафе) кофеин дневно няма как да ви навреди.

Ако имате високо кръвно налягане, потенциално може да изпитате временно повишение на сърдечния ритъм, но няма връзка между кофеина и високия холестерол, сърдечно-съдовите заболявания или бяс. Особено бяс.

Всъщност има предостатъчно научни изследвания от уважавани институции като Харвард, показващи, че кафето е полезно за здравето.

Piyte s myarka i udovolstvie

Бременните жени не бива да пият кафе

Кофеинът няма да навреди на зародиша, въпреки че се препоръчва жените да ограничат приема на кофеин до не повече от 200 мл - тоест една чаша кафе.

Кофеинът може да премине през плацентата и да достигне до бебето, но няма конкретни изследвания, доказващи, че той е вреден. Все пак по-добре да не рискувате - просто бъдете внимателни.

Колкото по-тъмно и изпечено е кафето, толкова по-силно е то

Всъщност е точно обратното! Изпичането всъщност изгаря кофеина.

Всички кафета имат еднакво съдържание на кофеин

Не всички кафета се приготвят по един и същ начин, и някои имат доста повече кофеин.

Виж още: Според кафето, което пиете, вие сте...

Източник: Goodlife