"Вардарска Македония" и "Република Скопие" са приемливите предложения за Атина, които биха решили споровете между двете държави относно името на Република Македония

"Република Скопие" и "Вардарска Македония" са приемливите за Гърция предложения за ново име на Република Македония. Атина смята, че подобни промени в името на страната могат да решат споровете между двете страни, съобщава гръцкият седмичник "Риал нюз", цитиран от агенция "Фокус".

Според изданието властите в Атина смятат, че определението "Вардарска Македония" ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. 

Другото предложение - "Република Скопие", също е възможно, въпреки че Македония вече го е отхвърляла при преговорите в миналото. 

Виж още: Американски конгресмен призова за подялба на Македония (видео)

"Риал нюз" твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц. 

Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие.

Според изданието преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, тъй като Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път. 

Виж още: Македония най-сетне с ново правителство

Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Миналата седмица новият македонски външен министър заяви, че страната може да смени името си, за да ускори процеса по влизането ѝ в Алианса. 

Източник: Агенция "Фокус"