Първият етап от преговорите е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми

Година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за "Брекзит", съобщава БНТ. 

Това става в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен небостъргач в Лондон, взел много жертви, коментира Франс прес, цитирана от Националната телевизия.

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52% от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.

Виж още: Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис се срещна още тази сутрин с ръководителя на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние в Брюксел, за да започнат разговори за разтрогването на продължил 44 години брак.

Първият етап от преговорите е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми: съдбата на европейските граждани, установили се във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС; въпроса за ирландската граница и уреждането на "финансовия въпрос" - покриването от Лондон на всички поети от него финансови ангажименти в ЕС.

27-те от ЕС настояха преговорите да се съсредоточат първо върху тези ключови три пункта в името на добре организираното и спокойно излизане на Великобритания от съюза, докато Обединеното кралство искаше от самото начало да се водят успоредни преговори за бъдещите отношения с ЕС.

Виж още: Кой ще върши черната работа, ако изгонят източноевропейците?

Очаква се Великобритания да се отдели от Евросъюза в края на март 2019 г., две години след като на 29 март министър-председателката Тереза Мей задейства процедурата по напускане.

Мишел Барние иска първата фаза да приключи между октомври и декември. Ако на този етап 27-те преценят, че е налице достатъчен напредък, те ще се съгласят да започнат паралелни преговори за отношенията с Лондон след "Брекзит".

Барние иска също "към октомври 2018 г." да бъде финализирано споразумение едновременно за напускането на Великобритания и за очертанията в общи линии на бъдещите отношения с Лондон, като се приемат и евентуални преходни мерки, така че раздялата да не бъде твърде рязка и болезнена.

Този график предвижда шестмесечен период за ратифициране от Европейския и от британския парламент.

Източник: БНТ