Идеята на западната ни съседка е по този начин да преодолее ветото, налагано от Гърция

Македония може да смени името си, за да преодолее съпротивата на Гърция и да стане член на НАТО. Това коментира външният министър на страната Никола Димитров пред в. "Файненшъл таймс" относно опитите на Македония да стане член на Алианса.

Членството в Алианса ще допринесе за стабилността в региона след месеци на повишено напрежение, избило на моменти и в кървави инциденти, посочва министърът, който днес ще се срещне в Брюксел в представители на военния съюз.

Рано е да се спрягат каквито и да е предложения за ново име на Македония, допълва Димитров. Той ще има среща със свои гръцки колеги в сряда в опит да възстанови доверието между двете страни. През 2008 г. Гърция блокира молбата за членство на Македония в НАТО заради неуредения въпрос относно името.

Виж още: Американски конгресмен призова за подялба на Македония (видео)

"Ще помоля Гърция да премисли какъв съсед иска - не иска ли стабилна, приятелска страна, която носи надежда за демокрация и справедливост. Ако сме добър съсед, има надежда политическите сили в Гърция да осъзнаят това като историческа възможност", казва Никола Димитров.

Спорът за името на Република Македония съществува от обявяването на независимостта на страната. От тогава съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция. 

Според гръцките политици името "Македония" е обидно за гърците и предизвиква объркване и морална вреда за Гърция. Според Атина използването на това име за държавата оставя впечатлението, че Македония е само Скопие и всичко, свързано с това име му принадлежи. 

Виж още: Македония най-сетне с ново правителство

Чрез правото си на вето Гърция не допуска признаването на независимата държава под това име. Заради този проблем Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония ) и в много официални и международни документи се използва това име. 

Граждански организации на републиката обявяват това име за обидно и настояват за отпадането му.

Редица страни, включително четири от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia).

Източник: "Файненшъл таймс"