Новият премиер Зоран Заев се закле късно снощи, а в приоритетите му влизат увеличение на заплатите, ускоряване на процеса по присъединяване към ЕС и НАТО и борба с корупцията

Македония има ново правителство. Това се случи след дълга парламентарна криза в страната, която дори ескалира до физическо насилие. 

Снощи македонският парламент одобри правителството, предложено от лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха.

Зоран Заев, който е на 42 години, се закле като премиер веднага след вота. Новото правителство слага край на серията от 11 години, в които управляваше националистическата ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва ДПА.

Политическата криза в Македония

Политическата криза в страната започна през 2015 г., когато Заев започна да публикува записи от подслушани от правителството на ВМРО разговори, припомня АП. Тогава Заев обвини лидера ѝ Никола Груевски в корупция и в незаконно подслушване на хиляди македонци. 

Въпреки това до избори се стигна едва в края на 2016 г., когато ВМРО-ДПМНЕ победиха с малко, но въпреки това не събраха достатъчно гласове за самостоятелен кабинет. За сметка на това лидерът на опозицията Заев, който потърси за коалиция две партии на етническите албанци, успя да събере 62 от местата в 120-членния парламент.

Виж още: Стотици на протест в Македония срещу албанския език като официален

Оттам започнаха и големите проблеми за съставянето на правителство, като причината бяха именно албанците. Тяхното споразумение от Тирана предвиждаше борба за правата на етническите албанци в Македония, сред които и лансиране на идеята за въвеждане на втори национален език в страната - македонския. 

Виж още: Размирици в македонския парламент и пребити депутати

Това отключи вълна на протести в страната, като според Заев и партньорите му зад тях стоеше ВМРО. Междувременно македонският президент Георге Иванов дълго време отказваше да даде мандат за съставяне на правителство на социалдемократите заради напрежението, което албанските партии насаждат. В крайна сметка обаче миналата седмица процесът бе задвижен и Заев получи мандата.

Приоритети пред правителството на Заев

"Концепцията за едно общество за всички е бъдещето на Македония", заяви лидерът на социалдемократите снощи в парламента и отхвърли критиките на опонентите, че неговото обещание да подобри положението на етническите албанци може да подкопае суверенитета на Македония. 

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Той иска да започне преговори с ЕС и НАТО възможно най-скоро.

Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Съседна Гърция блокира присъединяването на Македония към НАТО заради дългогодишния спор за името на страната, като гърците имат възражения и за присъединяването на Македония към ЕС.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, е министър на отбраната. Правителството на Заев има общо 26 членове.

Новият премиер обеща да се бори с корупцията и да подобри стандарта на живот като увеличи минималната работна заплата на 12 хил. денара, а средната - на 30 хил. денара (съответно 215 и 540 долара), отбелязва ДПА. В момента минималната заплата в Македония е 9000 денара, а средната - 22 500 денара.

Кризата заплашваше да подпали отново междуетнически конфликт. Партиите на етническите албанци поставиха като условие за включването си в бъдещето правителство обявяването на албанския език за втори официален в страната. Последва месец на протести в цяла Македония. Заради разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Събранието бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени, припомня АП.

Източник: ДПА, АП