Георге Иванов отказва да даде на социалдемократите и албанските им партньори мандат, тъй като според него подобна коалиция заплашва да наруши конституцията на страната

Политическата криза в Македония продължава, след като отново се забави съставянето на правителство. Мнозинство, което да подкрепи това правителство, има, но президентът отказва да връчи мандат, предава ТАСС.

Македонският президент Георге Иванов отново отказа да връчи мандат за съставяне на кабинет на парламентарното мнозинство начело със социалдемократите.

Виж още: Македонският президент отказа да даде мандат за съставяне на правителство

"Президентът Иванов остава на позиция, че т. нар. "Тиранска платформа" или какъвто и да било друг документ или акт, който не отговаря на конституцията на Република Македония, не може да бъде основа за формиране и функциониране на правителството на (страната)", се казва в изявлението македонското президентство. 

Македонският държавен глава "ще действа в съответствие с конституцията и на основата на установената практика" по въпроса за връчването на мандата.

Виж още: Размирици в македонския парламент и пребити депутати

Основната разделителна линия в случая е желанието на партиите на етническите албанци за повече права в Македония, сред които те настояват за обявяването на албанския за втори официален език в страната. Според националистите това е недопустимо вмешателство от страна на Албания във вътрешните дела на Македония, тъй като албанските партии действат под протекцията на Тирана.

Междувременно и управляващата доскоро ВМРО-ДПМНЕ подклажда допълнително протестите. Според редица източници ексцесиите в македонския парламент от края на миналия месец са провокирани именно от симпатизанти на партията на Никола Груевски. 

Виж още: Безразличието на Запада подхрани авторитаризма на Балканите

Междувременно избраният за председател на парламента етнически албанец Талат Джафери коментира, че има "позитивна комуникация" с президента и "положителни сигнали", че Иванов вероятно ще връчи мандата преди изтичането на предвидения 10-дневен срок.

"Ако (държавният глава) откаже, e в компетенциите на висшия законодателен орган да реши как да действа по-нататък", подчерта Джафери.

Източник: ТАСС