Православната църква почита създателите на славянската азбука на 11 май

На 11 май църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий. 

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя - 14 февруари за св. Кирил и 6 април за св. Методий. 

За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското Възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1857 г. започва редовното отбелязване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. 

Заради въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. на 11 май се отбелязва църковният празник на двамата свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на славянската писменост и българската култура.  

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука, глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт.