Вчера Специалната временна комисия в парламента, създадена по казуса, реши, че лидерът на "Воля" трябва да се защити сам пред съда

Ден след като временната комисия разреши да падне имунитетът на зам.-председателя на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки, той самият обяви, че се отказва от депутатската си защита. 

Депутатът бе възмутен от твърденията на прокуратурата, че има риск да се укрие и че оказвал натиск на съдия.

Вчера временната парламентарна комисия реши защитата да му бъде свалена. Лидерът на "Воля" обаче не се появи на заседанието. Отсъствието си от заседанието на комисията Марешки обясни с това, че не знаел процедурата. 

След едночасови дебати, Временната комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу Веселин Марешки разреши да бъде снет депутатския му имунитет.

Пред журналисти председателят на комисията и секретар на ПГ на "Обединени патриоти" Християн Митев оповести решението на членовете и обясни, че е удовлетворено искането на главния прокурор и по този начин ще може да бъде продължено наказателното дело от общ характер, което е заведено срещу Веселин Марешки.

Виж още: Парламентът създаде комисия за имунитета на Марешки

Решението на комисията е било взето със 7 гласа "за", и двама - Андон Дончев и Симеон Найденов - "против". Аргументите им са били, че съдът могъл да бъде недостатъчно независим и да се влияе от една друга посока, включително от медиите.

Аргументите "за" са били, че със снемането на депутатския имунитет на Марешки ще може да се осигури възможност той да се защити пред съда, да изложи аргументите си, а не да бъде скриван зад своя имунитет.

В четвъртък се очаква докладът от заседанието на комисията да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. След това председателят на парламента Димитър Главчев трябва да реши кога да влезе в пленарна зала.

Виж още: Цацаров поиска имунитета на Марешки

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки, тъй като му е повдигнато обвинение, за това, че на 15 октомври 2014 г. във Варна е причинил на Костадин Костадинов лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето.

Източник: "Дарик"