Главният прокурор поиска имунитетите на трима народни представители

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание днес искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Светла Бъчварова-Пиралкова и Делян Добрев.

Снемането на имунитета на народния представител от ПП "Воля" Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура Варна.

Още вчера Делян Добрев от ГЕРБ сам се отказа от имунитета си. Още в средата на ноември месец миналата година бившият министър от първия кабинет "Борисов" се сдоби с обвинение заради АЕЦ "Белене".

Срещу депутата от левицата Светла Бъчварова-Пиралкова в Софийски градски съд се води дело. Тя е обвинена за това, че на 13 август 2009 г. като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лв., като случаят се води за особено тежък.

Според държавното обвинение на 13 август 2009 г., в гр.София в качеството си на председател на Управителния съвет на Селскостопанска Академия и председател на ССА Пиралкова съзнателно сключила неизгодна сделка с "Литекс Комесрс" АД, представлявано от Гриша Ганчев. 

Договорът между двете страни предоставя на "Литекс комерс" правото да разполага с 9726,224 декара земеделска земя в рамките на 10 години, като цената на един декар по така сключения договор е 1,80лв. с ДДС при реална пазарна арендна цена за района на община Балчик от 70 лв. на един декар за обработваема площ. От това произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. за ССА.

Повече за обвиненията на Веселин Марешки можете да видите във видеото от предаването "Открито" на Валя Ахчиева: