Бизнесменът и лидер на партия "Воля" подсъдим за изнудване и за нанасяне на телесна повреда на общински съветник, но депутатския му имунитет стана причина за прекратяване на делото

Варненският окръжен съд прекрати вчера наказателното производство срещу Веселин Марешки и изпрати делото по компетентност на Софийския градски съд.

Причината е, че тъй като Марешки е народен представител, той е с имунитет срещу наказателно преследване.

Бизнесменът е подсъдим за изнудване на наемател на заведение и за нанасяне на телесна повреда на общински съветник.

Според материалите по делото той е поискал последователно 5 и 10 хил. лв. наем за заведение, за което твърдял, че е строено върху негова земя.

Тепърва ще стане ясно дали главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска сваляне на имунитета на Марешки, което трябва да бъде одобрено в парламента.

"Ако някой ми покаже дори едно доказателство за моя вина, аз ще си оттегля доброволно имунитета. Ако няма, ще търся обратното възмездие за оклеветяване", заяви Марешки пред журналисти по-рано през деня.

Процесът срещу Марешки започна през декември 2015 г., а вчера трябваше да стартира отначало. Досегашният съдия си направи отвод, след като беше привлечен като обвиняем за намеса в работата на прокурор по друго дело.

Източник: Би Ти Ви