Отбелязваме Деня срещу родителското отчуждение и борбата за детската любов

На 25 април светът отбелязва Деня срещу родителското отчуждение. Тази година България за пръв се включва в международната традиция, наред с Франция, Финландия, Португалия, Гърция, Канада, САЩ и други.

Всяка година денят се отбелязва със сапунени балони, които се възприемат като символ на детската любов. Символиката е, че от балона не може да се отнеме парче, без той да бъде безвъзвратно спукан. По същия начин детската любов заслужава да бъде цяла, взаимна, проявявана и към двамата родители, което се случва все по-рядко заради "синдрома на родителско отчуждаване".

Много деца биват отчуждавани от единия си родител. Това се случва изключително често при разделени и конфликтни родители. Детето е манипулирано и подучвано да избягва контакт с другия си родител, да изпитва ирационална омраза.

В резултат децата растат с психически затруднения, ниско самочувствие, гнетящо чувство за вина, стават лесно подвластни на депресия и негативни влияния, не умеят да градят интимни и партньорски взаимоотношения.

За три дни от 9,00 до 17,00 часа на 25, 26 и 27 април пред Съдебната палата, адвокати, психолози и потърпевши родители с опит ще хвърлят светлина върху проблема, консултирайки заинтересованите относно опасностите за децата от родителските конфликти и войни.

Източник: Нова телевизия