За последния грипен сезон сезон у нас са боледували около 1,75 млн. души

Новата ваксина срещу грип, която трябва да бъде пусната за предстоящия есенно-зимен сезон, е четиривалентна. Това съобщават от Българското дружество по иновативна медицина на семинар, посветен на европейската седмица на имунопрофилактиката.

Ваксината е иновативна и осигурява по-широка защита от грип, заяви националният консултант по епидемиология на имунизационните заболявания от ВМА доц. Андрей Галев, цитиран от "Труд". 

Препаратът ще действа срещу щамове на четири грипни вируса (A/Michigan, A/Hong Kong, B/Brisbane и B/Phuket).

България е една от първите държави в Европа, които ще осигурят възможност населението си да се ваксинира. У нас през последния грипен сезон - 2016/2017 г., от грип и остри респираторни заболявания са заболели около 1,75 млн. души, сочат данни на Националната референтна лаборатория по грип и Националния център по заразни и паразитни болести.

В същото време ваксинацията, която е доброволна, обхваща всяка година едва 2% от хората. По данни на СЗО ежегодните грипни епидемии разболяват до 30% от децата и до 10% от възрастните. 

Ваксинопрофилактиката е много важна за намаляване на употребата на антибиотици, към които се наблюдава резистентност в световен мащаб, предупреждават специалисти.

Източник: в. "Труд"