Комисията трябва да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет

Със 184 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържали се парламентът прие да се създаде Временна комисия за имунитета на Веселин Марешки, съобщава агенция "Фокус". 

Комисията се състои от 10 народни представители, като всяка парламентарна група има право на двама членове. Тя трябва да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров от 27 април за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител от парламентарната група на "Воля". 

В мотивите на проекторешението за създаване на комисията е посочено, че до момента Марешки не се е отказал доброволно от имунитета си. В тях се посочва още, че в такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на Временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет.

Виж още: Цацаров поиска имунитета на Марешки

За председател на Временната комисия бе избран Християн Митев от "Обединени патриоти", а за нейни членове: Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на "БСП за България", Александър Сиди от "Обединени патриоти", Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов, Антон Дончев.

В рамките на дебата за създаване на Комисията, депутатът от "Воля" Симеон Найденов поиска от Комисията да бъде изискано дело от 2015 г., комисията да се запознае с доказателствата по делото и да даде преценка и становище има ли достатъчно данни за извършени престъпления от Веселин Марешки. 

Според него е необходимо изслушване на комисията по поставените въпроси пред тях. 

"На последно място искаме оповестяване на това разследване, да се даде публичност пред целия народ за обстоятелствата по обвиненията срещу Марешки", каза Симеон Найденов.

Източник: Агенция "Фокус"