В управлението в София вече има расисти и националисти, пише "Зюддойче Цайтунг", а "Нойес Дойчланд" посочва, че Борисов отдавна не се свени да експериментира. Ето какво още пишат немскоезичните медии за новия кабинет

Българската редакция на "Дойче веле" преглежда отразяването, което германските медии правят над новия кабинет у нас. И то далеч не е ласкаво...

Бойко Борисов е бил премиер вече два пъти. Той излезе победител и от предсрочните избори през март, на които консервативната му партия ГЕРБ успя да спечели най-много гласове. Сега Борисов представи в София третия си кабинет, в който участват три десни до крайнодесни партии, пише днес вестник "Зюддойче Цайтунг". 

Изданието посочва, че одобрението на президента и гласуването на кабинета от НС е чиста формалност. В статията с подзаглавие "В управлението в София вече има и расисти и националисти" се обяснява как се е стигнало до коалицията с Обединените патриоти и точно кои партии влизат в националистическия съюз: 

"До края на 2016 Борисов управляваше в коалиция с Реформаторския блок, който не успя да влезе в новия парламент, тъй като се разцепи на три партии. За сметка на това обаче в парламента влязоха три десни до крайнодесни партии, обединени в съюза Обединени патриоти. Посткомунистите и ГЕРБ са върли врагове. Борисов отхвърли категорично и коалиция с партията на българите от турски произход. И така не му остана нищо друго, освен да се коалира с "Обединените патриоти": дяснонационалната ВМРО на близкия до Москва бивш таен агент Красимир Каракачанов, Националният фронт за спасение на България на расистко настроения Валери Симеонов и близката до Москва партия "Атака" на Волен Сидеров, който е известен с нападенията си срещу български мюсюлмани."

Виж още: Борисов официално се върна на власт

Авторът на статията Флориан Хасел коментира, че сега политиката на София, която през 2018 поема председателството на ЕС, "вероятно ще завие още по-надясно и ще става още по-националистка". Германският журналист подчертава, че все пак и в България думата има премиерът. 

"Само че Борисов и в миналото се е радвал на подкрепата на националистите, например когато ставаше дума за издигането на оградата по границата с Турция, която трябваше да спре мигрантите", посочва той. 

Флориан Хасел обръща внимание и на факта, че за първи път в България националисти получават министерски постове. Така например Валери Симеонов, който бе нарекъл ромите "диви маймуни", става трети вицепремиер и ще отговаря за демографията.

Вестник "Нойес Дойчланд" започва публикацията си за България така: 

"Най-опитният министър-председател на България отдавна не се свени да експериментира. Той се ръководи от принципа "България над всичко" - така дълготрайният консервативен премиер Бойко Борисов аргументира решението си в третия си мандат да се коалира с националистическия съюз Обединени патриоти." 

В статията се посочва, че два вицепремиерски поста ще бъдат заети от националисти. Изданието цитира анализатора Стойчо Стойчев, който уверява, че те ще заемат далеч по-умерени позиции, отколкото например унгарската крайнодясна партия "Йобик" или Льо Пен във Франция. 

Според Стойчев, няма да има драматични промени в курса на България, тъй като общо взето новата коалиция ще продължи линията на последния кабинет на Борисов. По-нататък "Нойес Дойчланд" пише, че бежанците отдавна "усещат българския десен завой, и то болезнено - под формата на често полицейско насилие." 

Вестникът посочва, че както представителите на турското малцинство в България, така и партньорите от ЕС са скептични най-вече към Волен Сидеров. 

"Дали като антисемит, който мрази чуждото, или като приятел на Русия - шефът на "Атака" Волен Сидеров отдавна си е създал по-скоро съмнително име - дори и извън границите на страната. Кога с атаки срещу посетителите на джамии, кога с походи срещу "циганския терор", кога с изцепки като "еврейска чума" или с расистки скандал по време на полет с Луфтханза: досега политикът хулиган многократно е доказвал, че не е за пред хора", пише изданието.

На новото българско правителство се спира и австрийският "Ди Пресе". Изданието посочва, че това е третият кабинет на Бойко Борисов. 

"Бившият бодигард на Тодор Живков и някогашен кмет на София управлява от 2009 г. насам - с малко прекъсване от социалистите. Балканската страна тази година празнува 10-годишния си юбилей от присъединяването към ЕС", посочва вестникът.

Източник: "Дойче веле"