Министърът на вътрешните работи обеща да търси диалог със синдикатите в системата на МВР

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че рокади и чистки в МВР няма да има. Пред журналисти той коментира, че няма намерение да сменя насилствено никого в министерството. Министърът допълни, че е външен за системата и поради тази причина няма лични симпатии към конкретни хора в МВР.

Валентин Радев заяви, че ще работи за оптимизация на бюджета на министерството. Той посочи, че се надява да намери общ език със синдикатите, чиито искания вече е видял, и допълни, че намира много от тях за справедливи.

Министърът отбеляза, че скоро ще разговаря със синдикалистите, и се надява на диалогичност.

Проблемите и предизвикателствата пред МВР

Вчера в интервю за БНТ министър Радев коментира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправено МВР. По негови думи най-големият проблем в случая е кадровият въпрос. 

Обявени са конкурси за нови служители, а резки промени в кадровата политика не се предвиждат, уверява министърът.

По негови думи програмата за сътрудници на МВР ще бъде продължена. 

"Ще бъде продължена. Ние търсим точно това. По-широко участие. Ние готвим такива хора. 120 души ще се дипломират от школата за такива кадри. Тази програма е добра идея.", обяви Радев.

Министърът засегна и темата с оградата по границата с Турция, която по негови думи е почти готова. 

"133 километра от оградата на границата са готови. Останаха частта при Бургас и частта при Хасково. В Ямбол е изцяло изпълнена задачата, остава при Бургас 11,5 километра при двете реки - Резовска и Делиевска. И при Тунджа - 9,5 километра. Общо към 20 километра остават за да бъде завършена оградата. Теренът не е равен и не може толкова бързо да се строи. Част от оборудването за видеонаблюдение е доставено. Правим всичко възможно доставките да бъдат бързи.", твърди министър Радев.

"Много е хубаво участието на армията в охраната по границата, но това участие трябва да има някаква норма. То трябва да бъде донякъде, за да не бъдат отнемани голяма част от въоръжените сили, тоест войници да отиват на границата, въпреки че те са изключително подготвени. Между 8 и 10 пъти е намалял натиска по границата, тоест войската, която отива там ще бъде по-малко, а ще разчитаме повече на полицията. Този натиск намалява многократно, защото се справяме добре и ние няма да спрем да пращаме гранична полиция и войници, за да няма натиск. Натиска на границата с Турция е много малък", допълва още той. 

Източник: БНТ, "Дарик"